Скарби степу: науковці виявили рідкісні рослини на Дніпропетровщині (фото)

Дніпропетровщина – це не лише промисловий край, а й справжній природний скарб. Про це свідчать останні відкриття науковців Криворізького ботанічного саду НАН України. Під час експедиції в балки басейну річки Домоткань та заплаву річки Саксагань вчені виявили цілу низку рідкісних і зникаючих видів рослин, занесених до Червоної книги України, деякі з яких до цього на території області взагалі не фіксувалися, повідомляє Дніпровська порадниця.

Особливу увагу дослідників привернула популяція сосюреї гіркої, виду, занесеного до Червоної книги Дніпропетровської області. Ця рослина, вперше знайдена у заплаві Саксагані у 2020 році, за останні роки значно розширила свої ареали. Зараз зарості сосюреї займають понад 2 га, що свідчить про сприятливі умови для її зростання.

Крім сосюреї, вчені виявили й інші рідкісні види флори Дніпропетровщини: кермек широколистий, дзвоники скупчені та аконіт дібровний. Ці рослини розсіяно зустрічаються по балкових схилах і є справжньою окрасою місцевої природи.

Але, мабуть, найбільше вражають знахідки в одній із балок басейну Домоткані. Тут вчені виявили астрагал шерстистоквітковий та півники понтичні – обидва види занесені до Червоної книги України. Це вкотре підтверджує, що територія Дніпропетровщини є справжнім осередком біорізноманіття.

Окремої згадки варті угруповання ковили. Ці злаки з їхніми сріблястими колосками є справжньою окрасою степів. На досліджуваній території поширені п’ять видів ковили: вузьколиста, Лессінга, найкрасивіша, пірчаста та волосиста. Всі вони занесені до Червоної книги України, а більшість угруповань з їх домінуванням включені до «Зеленої книги України».

Також раніше ми писали Таке вже бачили, але вперше у серпні. У Дніпрі вдруге за рік цвітуть каштани (фото)