Скарби степу: науковці виявили рідкісні рослини на Дніпропетровщині (фото)

Дніпропетровщина – це не лише промисловий край, а й справжній природний скарб. Про це свідчать останні відкриття науковців Криворізького ботанічного саду НАН України. Під час експедиції в балки басейну річки Домоткань та заплаву річки Саксагань вчені виявили цілу низку рідкісних і зникаючих видів рослин, занесених до Червоної книги України, деякі з яких до цього на території області взагалі не фіксувалися, повідомляє Дніпровська порадниця.

Науковці виявили рідкісні рослини на Дніпропетровщині Науковці виявили рідкісні рослини на Дніпропетровщині

Особливу увагу дослідників привернула популяція сосюреї гіркої, виду, занесеного до Червоної книги Дніпропетровської області. Ця рослина, вперше знайдена у заплаві Саксагані у 2020 році, за останні роки значно розширила свої ареали. Зараз зарості сосюреї займають понад 2 га, що свідчить про сприятливі умови для її зростання.

Науковці виявили рідкісні рослини на Дніпропетровщині

Крім сосюреї, вчені виявили й інші рідкісні види флори Дніпропетровщини: кермек широколистий, дзвоники скупчені та аконіт дібровний. Ці рослини розсіяно зустрічаються по балкових схилах і є справжньою окрасою місцевої природи.

Науковці виявили рідкісні рослини на Дніпропетровщині Науковці виявили рідкісні рослини на Дніпропетровщині

Але, мабуть, найбільше вражають знахідки в одній із балок басейну Домоткані. Тут вчені виявили астрагал шерстистоквітковий та півники понтичні – обидва види занесені до Червоної книги України. Це вкотре підтверджує, що територія Дніпропетровщини є справжнім осередком біорізноманіття.

Науковці виявили рідкісні рослини на Дніпропетровщині Науковці виявили рідкісні рослини на Дніпропетровщині

Окремої згадки варті угруповання ковили. Ці злаки з їхніми сріблястими колосками є справжньою окрасою степів. На досліджуваній території поширені п’ять видів ковили: вузьколиста, Лессінга, найкрасивіша, пірчаста та волосиста. Всі вони занесені до Червоної книги України, а більшість угруповань з їх домінуванням включені до «Зеленої книги України».

Також раніше ми писали Таке вже бачили, але вперше у серпні. У Дніпрі вдруге за рік цвітуть каштани (фото)