Народне свято 18 серпня: чому сьогодні не варто носити темний одяг

Сьогодні, 18 серпня, в православному календарі день пам’яті мучеників Флора і Лавра. Брати-близнюки, є християнськими святими, які жили в II столітті на Балканах, ймовірно, в Іллірії (сучасні території Сербії, Хорватії та Чорногорії). Їхня історія тісно пов'язана з християнською місіонерською діяльністю і є прикладом стійкості у вірі, незважаючи на переслідування. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Яке сьогодні церковне свято

Флор і Лавр були каменярами за професією та учнями святих мучеників Прокла і Максима, які навчили їх не тільки ремеслу, але й основам християнської віри. Після смерті своїх учителів, Флор і Лавр вирушили до Іллірії, де продовжували свою роботу, зберігаючи християнські цінності.

Вони отримали замовлення на будівництво язичницького храму, але під час роботи поширювали християнське вчення серед місцевого населення. Коли храм був завершений, брати встановили там хрест і почали молитву, перетворюючи язичницьке місце в християнське.

Через свою діяльність Флор і Лавр зазнали переслідування від місцевої влади, яка була проти поширення християнства. За наказом правителя вони були затримані, піддані жорстоким катуванням, а потім заживо поховані в колодязі чи висохлій шахті.

Прикмети 18 серпня

  • Повітря кришталево свіже — до дощу.
  • Якщо собака з кішкою посварилися — то і в родині будуть сварки.
  • Небо має глибокий синій відтінок — буде тепла погода.

Що согодні не можна робити

Згідно з віруваннями і народним традиціям українців, сьогодні бажано не робити таке:

  • Сваритися або лихословити
  • Пліткувати й ображати інших
  • Шкодити тваринам.

Також не рекомендується носити темний одяг, оскільки сьогодні чорний колір працює як магніт для нещасть. Окрім цього, здавна у цей день було заведено збирати полин. Його приносили додому і клали в затишне місце. Вірили, що полин захищає дім від зла та негативу.

Оскільки Флор і Лавр вважаються покровителями коней, наші пращури не використовували їх сьогодні для роботи. В цей день їх лише смачно годували та чистили.

Що можна робити сьогодні

Особливу увагу приділяли цього дня коням: їх вичісували, змінювали підкови, прибирали в хліві. Жінки плели вінки з полину і вішали над вхідними дверима. Вважалося, що вони допоможуть захистити будинок від нечистої сили.

У кого день ангела сьогодні

Сьогодні іменини святкують: Денис, Євген, Георгій, Григорій, Омелян, Іван, Іларіон, Макар, Михайло, Лев, Уляна.

Також раніше ми писали Успіння Пресвятої Богородиці-2024 за новим календарем: традиції свята, що сьогодні можна та заборонено робити