Скеля "Чортів Зуб" у балці Приворотній на Дніпропетровщині вражає краєвидами (фото, відео)

У Кривому Розі трохи за межами мікрорайону Даманський протікає невелика степова річка з очеретяними берегами та рідкими скелястими кручами - Саксагань. За давністю літ і за кількістю легенд і переказів навряд чи комусь вдасться розгадати таємницю її назви до кінця. Саме слово «Саксагань» – тюркського походження, означає «сорока». Люди вважали, що вода в річці у верхів’ї, протікаючи камінням, скрекотить як сорока. Є й інші версії. Деякі вчені намагаються пояснити походження назви річки від східної іранської мови скіфів – «саки» або «сакс» – тобто сильний, швидкий, що трактується, як «сильний потік, річка з каменями», повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на портал ДніпроКультура.

Права притока річки Саксагань тече балкою, яка має інтригуючу назву – Приворотна. З давнини по балці росли дерева, вітерець легенько переганяв сиві хвилі ковили, поміж якої височіли квіти шавлії, волошок. Назву балка отримала ще за часів козацтва. За переказами, в Приворотній балці густо росли трави, якими причаровували. В ній збиралися відьми.

Криворізький історик і дослідник Олександр Мельник наводить свідчення місцевих жителів про те, що «...люди в тамтешньому байраці бачили великі яскраві кулі, молодих жінок у білому одязі, гігантських котів, привидів...». А ще вважалося, що в той час річка Саксагань була наповнена чортами. І як підтвердження цьому – скеля зі старовиною назвою «Чортів Зуб», що й зараз збереглась в цій балці.

Хоча дехто з місцевих вважає, що ця скеля – залишок, хоч і невеликого, але потужного вулкану, бо не так давно в розташованому неподалік Ганнівському кар'єрі знайшли велику брилу дуже міцного каменю нефриту. Існує думка, що його й закинуло сюди під час виверження вулкану. Місцеві ж геологи вважають, що в давнину в цих місцях річка Саксагань була повноводою, і вода поволі вимила скелю і ніби виштовхнула її на поверхню.

Розказують, що якщо подивитися на скелю зі східної сторони, можна помітити профіль чоловічої голови.

На сторінці Марс в Кривом Роге I Картинная галерея OneГОКа, що пропагує туризм та мандрівки, виклали знімки краєвидів поряд зі скелею "Чортів зуб" у Кривому Розі. Рівнина водного дзеркала Саксагані в цьому місці дуже приваблива для походів на байдарках.

Люди в коментарях згадали, що років шість тому по Саксагані ходили дві-три байдарки, організовані клубом активного відпочинку "PEDALI-SANDALI".

Також вони додали, що скеля "Чортів Зуб" знаходиться поруч того місця, що на світлинах.

Наразі ці місця можна відвідувати з огляду на безпеку. Тому краще розглянути світлини звідти:

річка Саксагань

річка Саксагань

Ще один відеоогляд цих місць від каналу Туризм Кривий Ріг:

Крім того, проводячи геологічні екскурсії до скелі «Чортів Зуб», екскурсоводи дають можливість роздивитися дайку середнього архею ультраосновних інтрузивних порід - дунітів в гирлі балки Приворотна.

Нагадаємо, раніше ми писали: Неймовірна краса. У Дніпрі помітили найбільшого денного метелика Європи