Спатимемо на годину більше: цієї ночі Україна переходить на зимовий час

Вже цієї ночі, о 4-й годині ранку, Україна перейде на зимовий час. Переклад годинника завжди сприймається болісно, а про його необхідність точаться дискусії, повідомляє Дніпровська панорама.

Сучасна техніка (комп'ютери та смартфони) переходять на новий час автоматично, але кнопкові телефони та механічний годинник потрібно буде переводити вручну. У розкладі транспорту час відбуття та прибуття буде вказано з урахуванням переведення годинника.

Перехід на зимовий час та літній час - за та проти

Перший переведення стрілок годинника на 1 годину тому придумали взимку у Великій Британії в 1908 році. Економісти вважали, що це допоможе заощаджувати електроенергію. У США перехід на літній та зимовий час запровадили у 1918 році, а незабаром практика поширилася Європою, Австралією та Близьким Сходом.
В Україні переведення годинників проводиться усі роки незалежності. При цьому зимовий час вважається природним. Щодо переведення стрілок є різні думки. Прихильники впевнені, що такий перехід економить електроенергію та енергоносії. Противники вважають, що це призводить до порушення біоритмів людини та погіршення здоров'я.
Вчені вважають, що переведення годинника дійсно порушує природні біоритми людини і є стресом для організму. Після переведення стрілок на годину тому чи вперед нам потрібно звикати засипати і прокидатися за новим часом.

Чому перехід небезпечний

  • підвищується захворюваність організму;
  • зростає ризик інфарктів, гіпертонічних кризів, збільшується кількість викликів швидкої до сердечників;
  • збільшується кількість ДТП;
  • зростає кількість спроб суїцидів.

Відображається переведення стрілок і на дітях та школярах. Хоча, звичайно, перехід на зимовий час, який вважається правильним, менш болючим, ніж на літній.

Коли не переводитимуть годинник в Україні

Питання відмови від переходу на літній та зимовий час уже обговорювалося у Верховній Раді України, але поки що рішення залишається відкритим. Україна – надто велика за площею країна, щоб розміщуватися в межах одного часового поясу.
Наприклад, якщо залишити постійним зимовий час, то в східних областях влітку сонце сходило б близько 3:00, а темніло б зарано, приблизно о 20:00. А при вирішенні залишити зимовий час у західних регіонах сонце взимку сходило б о 9:00, і людям доводилося б йти до школи та на роботу у темряві.
На думку експертів, можна уникнути переведення годинника, якщо розділити територію України на два часові пояси.

Також раніше ми писали Сьогодні Землю накрила найсильніша за жовтень магнітна буря