Спроба буде лише одна: Марина Філатова повідомила про рішення піднятися на Еверест

Джомолунгма, Сагарматха, або більш відома як Еверест - є найвищою вершиною земної кулі, яка розташована в Гімалаях на кордоні Китаю і Непалу. Висота Евересту становить 8848,86 метра над рівнем моря. Підкорити цю вершину мріє багато альпіністів, але не багато хто дійсно наважується спробувати втілити цю мрію в життя. Про рішення спробувати піднятися на Еверест повідомила на своїй сторінці в Instagram голова Федерації легкої атлетики Дніпра Марина Філатова - повідомляє "Дніпровська панорама".

Сходження на цю вершину дійсно вимагає від альпіністів неабиякої підготовки та фізичної форми. Як повідомила Марина Філатова, спробу підкорити Еверест вона планувала ще у минулому році. Але здійсненню мрії завадила повномасштабна війна.

Досвідчена спортсменка та альпіністка Марина Філатова, якій підкорилися багато світових вершин, зізнається, що дуже хвилюється перед поїздкою, щоб спробувати піднятися на Еверест:

"Речі давно складені, хоч їм і шкодить так довго перебувати у стислому вигляді (можуть потім остаточно не розправитись). Спати я майже перестала. Хвилююся. Мені здається, що всі вже на місці, а я лише марную час..."

Щороку на Еверест намагаються піднятися сотні людей. Але насправді за весь час ця вершина підкорилася всього понад 4 тисячам сміливцям. Серед них були й жінки. Так, першою жінкою, що піднялася на Еверест, стала японська альпіністка Табеї Дзюнко у 1975 році. А першою українкою, яка підкорила Еверест, стала Ірина Галай у 2016 році.

Як повідомила своїм підписникам Марина Філатова, через певні обставини у неї не залишилося більше часу на іншу спробу, щоб підкорити цю легендарну гору. Тому спроба буде лише одна:

"Я зараз не виправдовуюсь, а просто пояснюю: у мене не залишилося більше часу на іншу спробу. Спроба буде лише одна. Я планувала її здійснити ще торік. Ось чому пішла морозити свій ніс на Вінсон в Антарктиці (хотіла випробувати себе перед Еверестом на екстремальному мінусі) і відразу після цього полізла на Охос Дель Саладо, який планувала висотним тренуванням.
А потім почалася війна.
Зараз я набагато менш, ніж раніше, мотивована та підготовлена ​​фізично. Тримати себе постійно на піку форми, тим більше у майже повних 50 років практично неможливо. До того ж, є ще одна обставина, про яку я поки не готова говорити на публіку, але колись розповім (стосується здоров'я)…
Вибору я не маю. Це я вам ще раз повторюю.".

Дніпровська альпіністка зізнається, що підкорити Еверест - її велика мрія. Тим більше вона все життя сповідує принцип – "краще зробити та шкодувати, ніж не зробити та шкодувати".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що дніпровські спортсмени стали чемпіонами України з фігурного катання.