Стоятимуть у вазі цілий рік. На Дніпропетровщині побачили універсальні квіти для букетів (фото)

Сухоцвітами часто прикрашають інтер'єри ресторанів, весілля та офісні приміщення. Для композицій часто використовують і кермечник татарський. Ця рослина розповсюджена по всій Україні, навіть під понівеченим війною Бахмутом. А цей екземляр помітили у Дніпропетровській області, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на допис Світлани Кияк.

Кермечник татарський, гоніолімон татарський Goniolimon tataricum (L.) Boiss.
Дніпропетровська область, вересень, 2023 р. - підписала вона фото.

сухоцвіт

Це типовий східноєвропейсько-кавказський степовий вид, не рідкісний, пояснюють в коментарях.

Зараз таких багато на Хортиці.

Люди відзначають, що навіть без цвіту прекрасна рослина, чарівно геометричні розетки листя. В кожного виду кермеку різні.

кермек

Бачили цю рослину не лише на Дніпропетровщині, а й під понівеченим вибухами Бахмутом:

під бахмутом

Є й культурна форма рослини - це кермек виїмчастий, або статиця (L. sinuatum) – один із найвідоміших і високодекоративних видів з цілим спектром забарвлень кольорів – білим, жовтим, рожевим, синім, блакитним, бузковим, фіолетовим.

кермек кольоровий

У нього потужний стрижневий корінь, завдяки чому рослини набувають високої посухостійкості. Листя овальне або яйцеподібне, витягнуте, в довжину досягає 10-15 см.

Фіолетова, синя, жовта, рожева та біла палітра забарвлень широко представлена в цій сортозмішуванні.

Кермек (Статіце) вважається одним із найвитриваліших літників. Він не тільки чудово виносить короткочасні похолодання, дуже жаростійкий, але й невимогливий до складу ґрунту.

Для Кермека (Статіце) необхідно надати сонячний майданчик, так як ця світлолюбна культура погано виносить навіть легке притінення. А інтенсивність та тривалість освітлення визначає не тільки розміри та якість суцвіть, але й компактність кущиків.

Кермеки віддають перевагу легким грунтам. Ключовий параметр – водопроникність: вони не виносять навіть найменшого застою води. В іншому ж вони зовсім не вимогливі і добре почуваються і в звичайному садовому ґрунті, і в збідненому грунті, і на кам'янистих гірках.

Однорічні лимоніуми чудово виглядають у будь-яких декоративних композиціях – квітниках, класичних клумбах та міксбордерах. Вони хороші як бордюр на передньому плані, у групах на газоні або на альпійських гірках.

кермек

Кермеки приваблюють у сад метеликів, розставляють яскраві колірні акценти і добре виглядають у будь-якій компанії, вигідно контрастуючи і з багаторічниками, і з різними квітниками.

Нагадаємо, раніше ми писали: Символ матері та відваги. Які квіти залишаться на клумбах Дніпра до самих заморозків (відео)