Таблетована сіль: принцип роботи та сфера застосування

Вода, що надходить із централізованої водопровідної системи, найчастіше характеризується високим рівнем жорсткості. Це призводить до утворення накипу на внутрішніх поверхнях кухонних електроприладів та побутової техніки. Насправді проблеми починаються ще на етапі водозабору. Проходячи через зношені трубопроводи, рідина забруднюється ще більше, а метод хлорування, що застосовується, негативно позначається на здоров'ї людини, яка вживає таку воду. Наприклад, це може спричинити захворювання шлунково-кишкового тракту, проблеми з роботою нирок чи печінки, призвести до дегідратації організму. До того ж часто вода з-під крана має неприємний смак і аромат.

Таблетована сіль: принцип роботи та сфера застосування

Щоб максимально нівелювати всі побічні ефекти в умовах автономного водопостачання, продовжити термін експлуатації домашньої техніки та запобігти проблемами зі здоров’ям, варто використовувати спеціальні очисні установки та фільтри. Основним компонентом у такому обладнанні є таблетована сіль для очистки води. Вона виготовляється з кам'яної сировини, очищеної від усіляких домішок та сміття. У чистому вигляді це ретельно промиті та висушені кристали натрію та магнію, спресовані у таблетки різних розмірів.

У яких фільтрах використовується сіль

Усі водоочисні фільтри можна розділити на такі категорії:

  1. Магнітні. «Збирають» частинки марганцю та заліза у воді, а таблетована сіль захищає поверхню магнітних елементів від корозії та утворення накипу. Такі фільтри не потребують заміни картриджів або інших регулярних технічних операцій. Використовуються як для побутових, так і для промислових систем очищення води.
  2. Вугільні. Одні з найпоширеніших типів фільтрів. Здатні ефективно знижувати рівень хлору, пестицидів, хімічних сполук та інших речовин у воді. Фільтри поглинають забруднення з рідини, а сіль допомагає частково розчиняти органічне сміття та збільшувати терміни заміни змінних картриджів https://ecosoft.ua/ua/raskhodnye-materialy-drink
  3. Іонообмінні. Працюють за принципом заміщення іонів мінералів іонами натрію. Хімічна реакція відбувається завдяки використанню спеціальних смол, а додавання сольових таблеток запобігає утворенню накипу та покращує іонообмінні процеси.
  4. Зворотний осмос. Очищення відбувається шляхом проходження води крізь мембрани, які затримують не тільки шкідливі мінерали, солі та інші забруднення, але й корисні речовини, необхідні для організма. Відновлення відсутніх мінералів  відбувається за рахунок таблетованої солі.
  5. Пом'якшувачі води. Основна функція — зниження коефіцієнта жорсткості води. Сольові таблетки допомагають контролювати та підтримувати оптимальний рівень жорсткості в таких пристроях.

Таблетована сіль: принцип роботи та сфера застосування

Переваги таблетованої солі

Порівняно зі звичайною кухонною сіллю, таблетований варіант має низку суттєвих відмінностей:

  • вміст NaCl становить щонайменше 99,5%;
  • немає ефекту скам'яніння;
  • рівномірне розчинення у воді;
  • не треба додатково перемішувати водний розчин;
  • відсутні нерозчинні домішки.