Такого ще не було. В Україні ціни на лохину нижчі, ніж на малину

Фермери вже пропонують лохину за цінами від 80 грн/кг ($1,9), тоді як малина для свіжого ринку зараз продається оптом не дешевше 100 грн/кг, а малина для заморозки – від 60 до 80 грн/кг. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на EastFruit.

Експерти проєкту зазначають, що такий рівень цін на лохину – рекордно низький. Раніше шоком для виробників було зниження цін на ягоду до рівня $2,5 за кг, але такі падіння цін траплялися лише епізодично, і на такому низькому рівні ціна зазвичай трималася не більше тижня-двох. 

Більшість плантацій лохини в Україні закладалися, коли ціна на ягоду не опускалася нижче $6-7/кг.

«Зниження цін на лохину – це неминучий процес зростання виробництва цієї ягоди у світі, – пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), вбачає одразу кілька чинників, що призвели до цього, але не вважає наявний стан справ трагедією для лохинової галузі України.

Ціни нижче $2/кг свіжої лохини вже давно є звичайним явищем для фермерів у найбільших країнах-експортерах. І це дуже важливо, як не парадоксально, саме для майбутнього цієї ягоди, бо доступна ціна на неї стимулює споживання, а також примушує виробників та інших учасників ринку шукати резерви для підвищення ефективності вирощування та маркетингу».

Експерт вважає, що, попри порівняно невисоку ціну, вирощування лохини в Україні може і має залишатися вигідним. Однак тим, хто не може виходити на прямий експорт, потрібно або продовжувати укрупнюватися та інвестувати в інфраструктуру, або об’єднувати зусилля з іншими фермерами. Уже зараз навіть прямі продажі для дрібних виробників лохини не приносять тих результатів, що були ще 3-4 роки тому, і «залишатися на плаву» далі буде навіть їм дедалі складніше.

«Я вважаю, що цього року ми побачимо великий приріст у сегменті замороженої лохини України, попри терористичні атаки по енергетичній інфраструктурі країни. Ще 3-4 роки тому ринок замороженої лохини практично не існував, а зараз він стає дуже масовим. Попит на українську заморожену лохину є як в ЄС, так і в Азії. А це додаткова підтримка для і ринку свіжої лохини, і для її виробників», – додав Андрій Ярмак.

Нагадаємо, раніше ми писали

В Україні різко впала ціна на картоплю: за скільки продають у Дніпрі