Тариф на електроенергію: чи зміниться вартість для населення з 1 вересня

Українцям розповіли, скільки доведеться платити за електрику із 1 вересня. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на заступницю міністра енергетики Світлана Грінчук.

Для багатьох українських сімей питання вартості електроенергії є вкрай актуальним у період постійного зростання цін та високої інфляції.

Громадяни із тривогою стежать за змінами тарифів на електрику, намагаючись наперед розрахувати свої майбутні витрати. Зазначимо, що з 1 вересня тариф на електроенергію залишиться незмінним - за кожну кіловат-годину доведеться платити 4,32 гривні.

При цьому, за словами Грінчука, планів підвищувати тариф немає. Його прийнято до кінця квітня 2025 року.

Встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год до 30 квітня 2025 року, – зазначила вона.

Нині ринкова ціна електроенергії в Україні становить близько 7,5 гривень за кіловат-годину. Українці отримують електрику як із власної генерації, що включає дешеву атомну енергетику, дорожчі гідроелектростанції, теплові електростанції, а також вітрову та сонячну генерацію, так і за рахунок імпорту.

Поширене твердження, що собівартість виробництва електроенергії на атомних станціях становить лише копійки, є хибним. За даними Міністерства енергетики України, фактична собівартість виробництва електрики станом на 2024 рік дорівнює 1,7 гривень за кіловат-годину. Це лише витрати на виробництво, без урахування тарифів на передачу, розподіл та постачання.

Якщо до цієї виробничої собівартості до 1,7 гривень додати 0,63 гривні за передачу, 1,88 гривні за розподіл та 0,11 гривні за постачання, то в сумі виходить 4,32 гривні - роздрібний тариф, що діє, на електроенергію для населення. В "Енергоатомі" визнають, що кінцева ціна має бути вищою від їхньої внутрішньої собівартості в 1,7 гривень.

Чи підвищать тариф

У Міненерго пояснили, що тариф був прийнятий до травня 2025 року. До цього моменту його не переглядатимуть. Ймовірно, наступного року вартість електроенергії залежатиме від цілого ряду факторів, і зараз, за ​​умов повномасштабної війни, це практично неможливо спрогнозувати.

Також раныше ми писали Не буде з ранку до вечора: у Дніпрі та області масштабне відключення світла 12, 13, 14 та 15 серпня (адреси)