Тариф на електроенергію з 1 серпня в Україні. Скільки доведеться платити в липні

В Україні вартість електроенергії у серпні не зміниться порівняно з липнем та становитиме 4,32 грн за 1 кВт*год. Чинний тариф буде актуальним щонайменше до 1 травня 2025-го. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на OBOZ.UA.

Як прокоментувала заступниця міністра енергетики Світлана Грінчук. На питання, чи плани знову переглядати ціни на електроенергію, вона відповіла:

Таких планів немає. Щодо підвищення тарифу: 31 травня Кабмін схвалив рішення про продовження дії положення про покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на учасників ринку електроенергії, згідно з яким встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год до 30 квітня 2025 року.

Також Гринчук додала, що діючий з 1 червня тариф покриває виключно собівартість виробництва електроенергії двома державними енергокомпаніями (Енергоатомом та Укргідроенерго), а також передачу електроенергії, її розподіл в регіонах і постачання споживачу.

В цей же час ринкова вартість електроенергії складає близько 7,5 грн/кВт*год. Тобто, тариф на електроенергію для населення в Україні субсидується державою. Раніше тариф був на рівні 2,64 грн/кВт*год. Держава також субсидувала все населення, тому що цей тариф не покривав значної частки реальної ціни.

Чому тариф у 4,32 грн 

Українці отримують електроенергію з власної генерації (це дешева атомка, відносно дорога гідроенергетика, ТЕС і дорога вітряна й сонячна енергія) та за рахунок імпорту. Дані про те, що собівартість виробництва електроенергії на АЕС – це копійки, – фейк. За даними Міненерго, собівартість виробництва станом на 2024-й становить 1,7 грн за кВт-год (це тільки виробництво, не плутати з повним тарифом).

Якщо до 1,7 грн вартості виробництва додати 0,63 грн (тариф на передачу), 1,88 грн (тариф на розподіл), 0,11 грн (тариф на постачання). В сумі це 4,32 грн – чинний тариф на електроенергію. В "Енергоатомі" також заявляють, що собівартість генерації становить 1,7 грн. Проте кінцевий тариф за їхніми підрахунками має бути навіть вищим.

"Ще 3,25 грн за кВт-год з ПДВ – витрати на передачу, розподіл та постачання (тариф на передачу становить 0,63 грн за кВт-год, а також сюди закладено прибуток ОСР та "Укренерго" на розвиток мереж). Тобто виробнича собівартість державної атомної енергії з доставкою споживачу становить мінімум 4,65 грн", – заявили в компанії.

Чи правда, що в Європі електроенергія дешевше, ніж в Україні

Насправді вартість електроенергії в Україні залишається на значно меншому рівні, ніж у більшості країн Європи та всіх країнах ЄС. Нещодавно Євростат опублікував свіжу статистику. Якщо порівняти ціни станом на другу половину минулого року в країнах Європи і чинну вартість струму для населення, то виявиться, що в Україні чи не найдешевший струм в Європі.

Середня ціна в країнах ЄС – 0,2847 євроцента за кВт-год (12,88 грн), тоді як в Україні – 0,095 євроцента (4,32 грн). Найдорожча електроенергія в Німеччині – 0,4 євроцента (18,10 грн). На другому місці Ірландія, там за кожну кВт-год доводиться платити 0,379 євроцента (17,15 грн).

Євростат також враховує ціни в Туреччині (кандидат в ЄС). Там електроенергія коштує всього 0,0562 євроцента (2,54 грн). У Боснії і Герцоговині – 0,0845 євроцента (3,82 грн). Україна навіть після подорожчання залишається країною з чи не найдешевшим струмом.

Скільки доведеться платити за електроенергію в липні

У липні українці платитимуть за електроенергію, яку спожили в червні. Це перший місяць, коли можна буде відчути результат перегляду цін.

Як зміниться місячна платіжка за червень порівняно з платіжкою за травень:

  • якщо ви використовуєте 170 кВт-год у місяць. Замість 448,8 грн за місяць доведеться платити 734,4 грн.
  • якщо ви використовуєте 400 кВт-год у місяць. Замість 1056 грн за місяць доведеться платити 1728 грн.

Нагадаємо, раніше ми писали

В Україні подорожчали популярні крупи: як змінилися ціни на рис та гречку у Дніпрі (фото)