Таємниця "бермудського трикутника" у Дніпрі. Майже 80 років розповідають легенди про Чортовий острів (фото)

У міській акваторії Дніпра, прямо навпроти нинішнього Фестивального причалу, колись існував таємничий острів. Точніше, це була коса, що тяглася від Монастирського острова майже до Нового мосту. Острів мав погану славу, там постійно пропадали люди, доки він сам не зник у водах річки. Але погану славу про себе залишив. Про це пише Дніпровська панорама з посиланням на матеріали з мережі інтернет.

 
Довгий  острів, або коса  існував на Дніпрі аж до початку будівництва ДніпроГЕС у 1932 році. Однак, і після затоплення до наших днів його іноді можна побачити в теплий сонячний день - острів показується з води на кілька сантиметрів. Решту часу на річці між Новим мостом і Монастирським островом видніється бриж.

На картах острів позначався як Попова коса, то як Чортов острів. А ось на плані Катеринослава 1792 мав іншу назву - Острів Пекло.

У 1941 році острів вдалося зняти з висоти. Його можна побачити на німецькій свтлині, яку знайшов дніпровський дослідник Артем Костюк.

Тоді ходили легенди, що до нього можна потрапити через підземний прохід. Нібито він брав свій початок у парку ім. Шевченка. Ця версія не була підтверджена або спростована. Жителі вважають, що якщо тунель і існував у довоєнні роки, то зараз він має бути повністю затоплений.

Чому острів має страшну славу

Причина вагома. У 1929 році неподалік острова навіть човни з рибалками зникали. Цьому було логічне пояснення – сильна підводна течія, яка затягувала на глибину та гостре каміння під водою.

Містична історія Попової косі існувала паралельно. Одну з версій штучного походження Чортового острова старожили пояснювали тим, що зведення насипу серед Дніпра ставило за мету прикрити цілу систему підземних споруд, створених деякими водними істотами. Тому поблизу острова часто й тонули звичайні люди - їх то засмоктує у вирви, що утворюються навколо кам'яних блоків і порожнеч, то тягли вниз мешканці підводного світу.

Атланти та іхтіандри 

Існує легенда про нечисту силу, яка водиться у річках Дніпра. Начебто на місці острова існує портал, який веде до русалок чи інопланетних істот. І саме вони винні у всіх смертях, пов'язаних із Поповою косою. Рибалки навіть робили жертвопринесення у вигляді птахів та тварин. Легенда свідчить, що істоти вступали у контакти з людьми і вони виробляли світ мутантів – дітей із зябрами і великими очима.
Вірити чи ні – справа особиста. Але в 70-х роках, коли острів був уже давно під водою, небезпека зберігалася.

У 70-х роках у школі я деякий час займалася веслуванням, і коли ми на човнах огинали Монастирський острів, інструктор щоразу попереджав, щоб з правого боку обходили його широкою дугою, над затонувшим островом. Бо там можна потрапити у вирву та перевернутися, - розповіла дніпрянка Любов Романчук.

Коли від спеки Дніпро трохи меліє, на північ від Монастирського острова досвідчене око може розрізнити невелику бриж, яка зазвичай утворюється на мілині. Ця бриж - все, що нагадує нині про колись великий шматок суші, що розділяв річку навпіл і про таємничіх атлантів та їхтіандрів.

Раніше ми писали про: Чиста вода до 40 метрів. "Блакитне озеро" під Дніпром готується розпочати туристичний сезон