Третє віднайдення глави Івана Предтечі: чому заборонено розповідати про сни та що ще не варто робити у цей день

25 травня, День Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації та День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження в Україні. Віряни вшановують Третє віднайдення глави Івана Предтечі, повідомляє Дніпровська порадниця.

Що сьогодні за церковне свято

25 травня в церковному календарі – Третє віднайдення голови Івана Предтечі. За переказами, під час іконоборчих гонінь у VIII столітті, голову Івана Предтечі було приховано, а на початку IX століття вона була перевезена до міста Комани, неподалік сучасного Сухумі. 842 року главу перенесли до Константинополя, і згодом, під час Четвертого хрестового походу, католицький священнослужитель Валлон де Сартон знайшов лицьову частину глави в одному з палаців Константинополя.

Третє віднайдення відбулося 850 року, коли святий Ігнатій після Божого об’явлення дізнався про місце, де була закопана голова. Срібну посудину зі святою головою урочисто перенесли до Царгорода.

Існує багато версій щодо місця перебування справжньої голови Іоанна Предтечі. Деякі джерела стверджують, що вона може перебувати у монастирі святого Сильвестра в Римі, в мечеті Омейядів у Дамаску, в Нагірному Карабаху в Вірменії, на Афоні, але найбільш ймовірним місцем знаходження вважається собор Ам’єнської Богоматері у Франції.

Що не можна робити 25 травня

  • Не можна залишати на ніч немитий посуд.
  • Не варто також ввечері робити жодних грошових розрахунків.
  • Заборонено комусь розповідати про сон, який приснився в ніч проти 25 травня.

Народні прикмети і традиції на 25 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: багато роси на траві — буде хороший урожай;
  • на горобині багато квітів — вродить зерно;
  • пізній цвіт горобини — до тривалої осені.

Наші предки вірили, що сон, який наснився в ніч проти 25 травня, збудеться протягом шести місяців. Він завжди вважався віщим.

Іменини

Які сьогодні іменини: Івана, Вікторії, Олени.

Талісман дня

Талісманом людини, народженої 25 травня, є змійовик. Забарвлення цього каменю нагадує шкіру змії. Здавна його наділяли чималими магічними та лікувальними властивостями. Наприклад, вірили, що змійовик поглинає негативну енергію.

Також раніше ми писали Чому не можна садити поруч чорну, червону та білу смородину: секрети успішного вирощування