У Дніпрі баклани знищили цілий ліс на острові (фото)

Острів, який у народі називають Кубою, уподобали баклани. На маленькому відрізку суші зібралося понад сотню цих птахів. Пернаті буквально обліпили дерева, повідомляє Дніпровська порадниця.

Через їхнє засилля на цьому острівці зникла рослинність. Фотограф Юрій Мухін звернув на це увагу та описав проблему в мережі:

Цей маленький острівець для відпочинку вони нещодавно вибрали, колонії тут немає, але ліс – все! Загинув!

Також він пояснив, чому через засилля бакланів страждає рослинність на острові:

Справа в тому, що послід бакланів багатший за азот у десятки разів, ніж у звичайних птахів. Вся рослинність просто вигоряє (згадайте, як розводять гній бабусі, щоб не спалити свій город). І якщо в північних районах це не так катастрофічно, то на південь України страждає дуже сильно.

Особливо це небезпечно на півдні, де дерев мало, тому рослини страждають від токсичного посліду бакланів.

Багато на острові серед Дніпра також орланів-білохвостів. Юрій нарахував вісім особин, що досить багато для такого маленького клаптика землі. Що цікаво, ці птахи часто помічають саме поряд із бакланами.
Це пояснюється тим, що як баклани, і орлани – харчуються рибою. Однак перші птахи полюють на маленьких водяних жителів, а от орлани шукають великого видобутку, тому їм комфортно співіснувати разом.

Щодо загибелі лісу, то це правда. Баклан дуже шкодить. І паразитів переносить багато. Еустронгілідами у нас вражені багато видів риб: окунь, бички, навіть соми та інші. У нас зараз велика частка в іхтіофауні дрібної риби. Саме для баклана. Ось він і розмножується у великій кількості. Вчені вже обговорюють необхідність регулювання його чисельності, хоч і не офіційно", – розповів зоолог-еколог та доцент ДНУ ім. Олеся Гончара Олександр Пономаренко.

Також раніше ми писали Аномальний лютий. Перші тюльпани прокинулись у Дніпрі (фото)