У Дніпрі безкоштовно годують одиноких осіб поважного віку і переселенців (Фото)

В Україні ціни на продукти харчування в магазинах постійно зростають. І зараз склалася така ситуація в країні, що не кожен громадянин може дозволити собі готувати гарячі страви з м'яса та інших якісних продуктів. Тому у січні 2023 року з ініціативи міського голови Дніпра Бориса Філатова співробітники Департаменту соціального захисту населення Дніпровської міськради створили дуже затребуваний проект. Завдяки цьому проекту внутрішньо переміщені особи (ВПО) та підопічні територіальних центрів можуть безкоштовно отримувати гарячі обіди. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на "Наше місто".

Гарячі обіди

Переселенцям потрібно отримати талони

Ольга Асєєва приїхала до Дніпра з двома синами з Бердянського району Запорізької області майже рік тому. У нашому місті вона вже облаштувалася: оселилася у гуртожитку, знайшла роботу. Жінка часто ходить гуляти з 7-річним Єгором та 8-річним Матвієм на Монастирський острів. На щастя, питання з харчуванням у цій сім’ї теж вирішене – завдяки безкоштовним гарячим обідам.

DSC_3999

"У середині квітня ми взяли талони на харчування, – розповідає Ольга Асєєва. – Тепер обідаємо тут щодня. Годують дуже смачно – мої хлопці задоволені, та й я теж".

Для Ольги Шабельник з Харківщини безкоштовне харчування теж виявилося вчасною допомогою. Вона переїхала до Дніпра у вересні минулого року – після деокупації її рідного Вовчанська місто почали постійно обстрілювати рашисти.

"У Дніпрі живу у родичів, разом зі мною сюди приїхали донька-школярка та син-студент, – зазначає Ольга Шабельник. – Одразу після приїзду ми звернулися до управління соціального захисту району, де ми оселилися. Зареєструвалися та отримали довідки переселенців. Я поки що не знайшла роботу – живемо на допомогу від держави, яка належить таким, як ми. Тож безкоштовні обіди дуже рятують. Якщо діти через заняття не можуть приїхати до їдальні, я беру їжу з собою. Синові та доньці все дуже подобається".

Гарячі обіди

Безкоштовна їжа –  не означає низькоякісна. Для переселенців кухарі готують дуже смачні та корисні страви. Наприклад, такі як борщ, м’ясні котлети, картоплю по-селянськи. А також різні салати.  Ще подають хліб та чай.

"Щодня безкоштовно обідають у Дніпрі приблизно 1700 переселенців, – наголошує Юлія Крохмаль, завідувач сектору управління у справах ветеранів та внутрішньо переміщених осіб Департаменту соціальної політики Дніпровської міськради. – У нас є можливість забезпечувати таким харчуванням до 2,5 тисячі людей. З кожним днем кількість охочих зростає. У нашому місті зараз є дві їдальні, де безкоштовно обідають переселенці. Одна з них розташована на правому березі, на вул. В. Мосаковського, 13-А, час роботи – з 11.00 до 16.00. А друга – на лівому, за адресою вул. Богдана Хмельницького, 3-А,  вона працює з 12.00 до 17.00".

DSC_4027

Якщо переселенці хочуть отримувати безкоштовні гарячі обіди, їм потрібно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації. Написати там заяву та отримати щоденні талони на їжу. Знадобляться такі документи: заява, паспорт та довідка, що підтверджує статус переселенця. При цьому реєстрація у Дніпрі має бути після 24 лютого 2022 року.

Підопічним терцентрів їжа дуже подобається

Не менш смачну їжу співробітники їдальні готують і для підопічних територіальних центрів. Ми побували в одному з них. Тут щодня працівники кухні отримують нові страви. Запечена курка, каші, картопля, салати з моркви, буряку, капусти, а також пісочне печиво та пряники – все це кухарі фасують у спеціальні ємкості та відправляють у терцентри.

DSC_4014

"У нашому терцентрі безкоштовно харчуються 30 осіб, – розповідає співробітник кухні Неля Данченкова. – Щоранку о 8 годині я отримую упаковані обіди. Відкриваю, розігріваю в мікрохвильовій печі і годую людей. Усі їдять із задоволенням!"

Людмилі Рахмановій 74, подопічною одного з міських терцентрів вона стала вже близько десяти років тому. Постійно ходить сюди заради цікавих занять, медичного обслуговування. Безкоштовні обіди для неї теж дуже доречні.

"Мені подобається все, що нам дають, – зізнається Людмила Тимофіївна. – Особливо люблю курку та котлети. Страви дуже різноманітні, приготовані із душею, по-домашньому".

DSC_4018

Якщо ви хочете отримувати соціальну допомогу від міської влади, у тому числі гарячі обіди, потрібно звернутися в управління соціального захисту того району, де ви живете. Там проаналізують ваші доходи, побувають у вас вдома, дізнаються про розмір вашої пенсії. Після складання акту ваших потреб соцпрацівники зроблять висновок про те, чи справді ви є малозабезпеченим мешканцем Дніпра. І якщо відповідь буде позитивною, ви зможете стати підопічним одного з терцентрів та харчуватися безкоштовно. При цьому самотнім бути зовсім необов’язково.

DSC_4036

"Починаючи з 1 травня щодня ми готуємо 5859 порцій, – підсумовує Ольга Мешко, директор Департаменту социальної політики. – З них 2 тисячі розносимо тим, кого соцпрацівники обслуговують вдома. Вони отримують гарячі обіди двічі на тиждень. А решта підопічних харчуються безпосередньо в терцентрі".

DSC_4048