У Дніпрі картопля дорожчає на очах: що буде з цінами весною (фото)

Картопля є одним із найважливіших продуктів харчування в Україні. Вона недорога, доступна і має широкий спектр застосування. Однак у останні місяці ціни на картоплю стрімко зростають, що викликає занепокоєння у споживачів, повідомляє Дніпровська панорама.

Оптові ціни лізуть у гору 

За даними Українського клубу аграрного бізнесу, за останній місяць вартість картоплі на оптових ринках України зросла на 72% і досягла 15,50 гривень за кілограм. У супермаркетах ціни на овоч доходять і до 24 гривень за кілограм.

Існує кілька причин зростання цін на картоплю. По-перше, у господарствах населення вже реалізовано більшу частину врожаю. По-друге, у період сильних морозів гостро постає питання зберігання картоплі, щоб вона не зіпсувалася. У зв'язку з цим витрати виробників збільшуються, а водночас піднімаються і кінцеві ціни.

Аналітики вважають, що до весни картопля, швидше за все, продовжуватиме дорожчати. Це пов'язано з тим, що весняні посіви картоплі ще не розпочалися, а запасів в господарствах населення залишилося небагато.

Як повідомив аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ) Максим Гопка, картопля на внутрішньому ринку України зростає в ціні й надалі. За останній місяць на оптових ринках вартість зросла на 72% та становить 15,50 грн/кг. В супермаркетах в середньому ціни за цей продукт становлять 24 грн/кг. Ціна зміцніла за останній місяць на 42%.

Якість картоплі зараз не дуже, як бачите на фото, але на ціну не це впливає

Основною причиною зростання є те, що більшу частину продукції в господарствах населення вже реалізовано. Не всі мають сховища для зберігання картоплі, тому наразі оптові поставки дещо обмежились, - прокоментував Гопка.

Які ціни на картоплю в Дніпрі зараз

Перед новорічними святами ціни на картоплю "порадували" дніпрян. Вони мало не в кілька разів злетіли і стартували від майже 20 грн за кг. Були ціни й по 30, 40 грн за кіло. Покупці говорили, що на день ходили по кілька разів до супермаркету, щоб вибрати картоплю подешевше, бо асортимент перед новорічними святами був не дуже. Зараз вибір картоплі став більшим, щоправда, ціни не зменшились.  

Що можуть зробити українці, щоб заощадити на картоплі? Ось кілька порад:

Купуйте картоплю в сезон, коли ціни нижчі.
Шукайте пропозиції від місцевих виробників.
Приготуйте картоплю самостійно, а не купуйте готові страви.

Нагадаємо, раніше ми писали

Недорого, але без комфорту: як знайти квартиру в Дніпрі за 2,5-5 тисяч гривень