У Дніпрі листя груш вкрилось рудими плямами. Причина та що робити

Читачі Дніпровської панорами сфотографували у Дніпрі листя груші, яке суцільно вкрите рудими плямами, вони запитують, що це може бути і, в такому разі, що робити.

Редакція звернулася до фахівців - доцент кафедри селекції і насінництва Дніпровського державного аграрно-економічного університету, кандидат сільськогосподарських наук Інна Лядська розповіла, що дане ураження характерне для грибкового захворювання груш, що зветься іржа.

Захворювання, яке відоме під назвою іржа, розвивається у груш внаслідок зараження дерев грибком Gymnosporangium sabinae. Основну частину часу (зокрема, і в зимовий період) грибок паразитує на ялівцю. Навесні його спори розносяться по окрузі, заражаючи грушеві сади. Спори патогену (на одному кущі їх більше мільйона) здатні розноситися на 50-60 кілометрів, вражаючи грушеві насадження на великих територіях.

Хвороба груші з грибком іржі на фото і в житті виглядає, як плями на листі рудого кольору, на яких з часом з'являються нарости. Іржа на листі груші призводить до їх передчасного опадання. Якщо дерево довго хворіє на іржу, патоген вражає не тільки листя, а й плоди, а також кору з деревиною. Внаслідок цього відбуваються великі втрати врожаю. Крім того, заражене плодове дерево може засохнути вже за кілька років, - пояснила Інна Лядська.

іржа на груші

Втрати врожаю через зараження іржею коливаються від 50 до 100%. З іржею можна і потрібно успішно боротися.

іржа на груші

Як розвивається захворювання

Перші симптоми зазвичай з'являються в середині весни, до початку літа ним уражена вже більша частина листя. Восени на плямах з'являються нарости, у яких розвиваються спори. Надалі спори розносяться вітром і вражають насадження ялівцю, на яких паразитують до весни. Цикл зараження в більшості випадків повторюється кожні 2 роки, що з часом може призвести до загибелі плодових дерев.

Обробка груші від іржі: ефективні методи лікування грибкового захворювання

Перед тим, як боротися з іржею на груші, бажано виявити джерело зараження (насадження ялівцю). Бажано лікувати всі рослини одночасно, щоб повністю знищити патоген. При появі ознак захворювання на кущах ялівцю, що ростуть недалеко, для захисту саду необхідно видалити і спалити уражені гілки. Через велику територію поширення спорів часто це неможливо, тому садівники стикаються з питанням, як вилікувати і врятувати грушу від іржі, чим обробляти дерева для профілактики.

Існують різні методи боротьби із хворобою іржі на листі груші, її лікування на кущах ялівцю.  Останнє необхідно робити, щоб знизити ризик повторного зараження дерев, тому для отримання максимального результату боротьба має бути комплексною. Можна скористатися народними методами або обробити сад сучасними хімічними препаратами. У другому випадку можна бути впевненим, що патоген буде повністю знищений.

Як і чим лікувати іржу на груші, кожен садівник вирішує самостійно, але не варто забувати, що сучасна хімія значно ефективніша за народні засоби. Садівники, які борються із хворобами традиційними методами, часто втрачають не лише врожай, а й значну частину дерев. Лікування грибку – це складний багатоетапний процес, який зазвичай доводиться повторювати через 1-2 роки.

Народні препарати від іржі на груші

На питання, недосвідчених садівників, чим обприскувати іржу на груші, прихильники народних методів пропонують наступні варіанти для обприскування:

  • розчин сечовини (на 5 літрів води 350 г сечовини);
  • настій деревної золи з господарським милом;
  • настій гною;
  • настій соди з милом;
  • рослинні відвари з чорнобривців, хвощу.

іржа на груші

Необхідно враховувати, що народні засоби проти грибкових поразок не такі безпечні, як здаються на перший погляд. Наприклад, сечовина може спричинити сонячний опік рослин. Крім того, приготування настоїв займає 1-2 тижні, тому існує ризик пропустити оптимальний для обприскування період вегетації.

іржа на груші

Звичайно, рішення, чим побризкати грушу від іржі, кожен приймає сам, але не варто забувати, що народні засоби ефективні лише на початковій стадії захворювання при невеликій площі ураження. Складно назвати найкращий засіб, але своєчасне оброблення груш сучасними препаратами проти грибкових захворювань у більшості випадків дозволяє врятувати рослину і зберегти врожай.

Коли обробити грушу від іржі

Зазвичай грушу обробляють до і після цвітіння, на початку і наприкінці літа, а також восени за 1-2 тижні до початку листопаду. За великої площі враження планову обробку груші повторюють через 2 тижні.

Чим обробити грушу від іржі восени

Обробка дерев перед скиданням листя має бути комплексною. Необхідно не тільки провести лікування восени, а й підвищити імунітет дерев. При виборі, чим обприскати грушу від іржі восени, варто вибрати препарат комплексної дії.

іржа на груші

Чим обробити грушу навесні від іржі

Обробка груші від іржі навесні зазвичай виконується фунгіцидними препаратами, у тому числі, і з вмістом міді. Весняна обробка призначена для профілактики грибкових захворювань та їх лікування на ранніх стадіях.

В нашому інтернет магазині представлений великий асортимент сучасних високоефективних препаратів для обробки груші та інших культур від грибкових захворювань. Доставка здійснюється по всій території України. За потреби наші фахівці допоможуть підібрати оптимальні засоби для обробки груші від іржі.

Нагадаємо, раніше ми писали: Продавці самі не очікували. Скільки коштують фрукти у Дніпрі (фото)