У Дніпрі сфотографували пернатого птаха-скунса з екзотичним забарвленням (фото)

В одному з районів Дніпра знову сфотографували одуда. Про це повідмляє Дніпровська порадниця з посиланням на фб групу Птахи України та фото Юрія Мухіна.
Це дивовижний птах, який привертає увагу своєю яскравою зовнішністю та унікальною поведінкою. Особливу увагу привертає його чубчик, який схожий на зачіску ірокеза.
Одуд був священним птахом у Стародавньому Єгипті, був зображений на стінах пірамід і храмів. На честь цього виду птахів також названо астероїд 8586 Епопс.

Одуд — це дивовижний птах, який привертає увагу своєю яскравою зовнішністю та унікальною поведінкою. Особливу увагу привертає його чубчик, який схожий на зачіску ірокеза. Він розкриває його, коли відчуває небезпеку, під час спарювання, а також під час приземлення.

оду

Чому його називають пернатим скунсом

З перших днів життя пташенята здатні захищатися в моменти небезпеки, використовуючи смердючу рідину, щоб тримати потенційних ворогів і зловмисників подалі від гнізда. Вона нагадує запах гнилого м'яса і, як кажуть, її дуже важко вивести.

Для того, щоб налякати противника самка і молодняк клацають дзьобом, махають крилами і піднімають їхні кінчики — це також відлякує хижаків від нападу. Активні рухи пір'яним кінчиком відбуваються не лише з оборонною метою — їх можна спостерігати, як реакцію на вдале полювання чи смачну їжу, в моменти збудження. Крім здатності виділяти неприємний запах, одуденята можуть навіть цілитися послідом у хижака!

Трохи загнутий донизу дзьоб невипадковий - завдяки такій будові одуд легко знаходить їжу в грудках землі.

У польоті одуд викликає асоціації з великим метеликом — це пов'язано з його манерою пересування та барвистим оперенням, яке особливо вражає, коли він розправляє крила.

Птахи поширені в Африці, Європі та Азії. В Україні вони гніздяться та виводять пташенят, тоді як зимівля відбувається в західній Індії та центральній і східній Африці.

Одуди є хижими птахами, що живляться переважно дрібними тваринами, комахами та личинками. Дзьоб одуда є важливим інструментом, завдяки його довжині та легкому вигину, що допомагає птаху добувати їжу, викопувати личинок з-під землі та годувати пташенят. Крім того, дзьоб використовується як зброя для захисту території.

Одуди мають унікальний обряд залицяння, коли самець пропонує самці їстівний подарунок — комаху, щоб завоювати її прихильність. Одуд досягає статевої зрілості у віці одного року і є моногамним птахом. В Європі ці птахи прибувають до місць гніздування досить рано — в березні-квітні, коли ще лише починають з'являтися перші проталини. Після прильоту самці активно займають території для розмноження та голосно кричать, видаючи характерні глухі звуки «уп-уп-уп», підкликаючи самок. Особливістю мадагаскарського підвиду є голос, який нагадує муркотання.

Легенда про одуда

Згідно з легендою, що існувала, одуд колись був царем птахів, але захотів стати пташиним богом. Бог за це покарав Одуда, наділивши його чубом на голові і огидним запахом. На Кавказі розповідали інші легенди про появу чубчика. У них йшлося про те, що одного разу свекор застав свою невістку за розчісуванням волосся. Від сорому, що її побачили простоволосою, жінка попросила перетворити її на птаха, а гребінь так і залишився увіткненим в її волосся.

За давньою народною традицією, люди оберігали одуда. Він дуже корисний, тому що знищує багато шкідливих комах, до того ж цей чудовий декоративний і своєрідний співочий птах є прикрасою природних ландшафтів.

Нагадаємо, раніше ми писали

Самка тарантула ховала кокон. На Дніпропетровщині біля під'їзду побачили небезпечного павука (фото)