У Дніпрі стрімко зростають ціни на олію
В Україні продовжують зростати роздрібні ціни на олію. Активне здорожчання почалося ще на початку року. Про це повідомили аналітики УКАБ, передає Дніпровська порадниця.
Українські споживачі знову відчувають тиск на гаманці: роздрібні ціни на один із базових продуктів харчування – соняшникову олію – продовжують невпинно зростати. Активне здорожчання цього товару розпочалося ще на початку поточного року, про що з тривогою повідомляють аналітики Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
Наочним є порівняння цін на початку року та в травні. Якщо ще в січні стандартну пляшку соняшникової олії об'ємом 850 мілілітрів можна було придбати в середньому за 67 гривень, то вже зараз цінники в магазинах сягають позначки 76,7 гривні. Таким чином, лише за кілька місяців популярний продукт додав у вартості майже 10 гривень.
Аналітики УКАБ зазначають, що лише на початку травня соняшникова олія стала дорожчою ще на 2%. Ця тенденція викликає занепокоєння серед споживачів, адже здорожчання базових продуктів харчування напряму впливає на їхній бюджет.
Водночас, експерти УКАБ намагаються знайти і позитивні сигнали на ринку. За їхніми словами, у квітні спостерігалася активізація попиту на сировину з боку переробних підприємств, що, ймовірно, і спровокувало черговий стрибок цін. Проте прогнозується, що до кінця травня обсягів сировини має вистачити для стабільної роботи переробників, що може призвести до стабілізації цін у подальшому.
Аналітики підкріплюють свій прогноз даними про збільшення обсягів переробки соняшнику в Україні.
"За підсумками квітня, обсяги переробки соняшника в Україні зросли на 7%, порівнюючи з березнем. Це пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції сировини та помірним зростанням попиту на соняшникову олію", - йдеться у звіті УКАБ.
Таким чином, українцям залишається сподіватися, що оптимістичні прогнози аналітиків справдяться, і стрімке зростання цін на соняшникову олію найближчим часом припиниться, а ринок знайде точку стабільності. Втім, поки що кожна покупка цього незамінного на кухні продукту обходиться все дорожче.