У Дніпрі вже є перше судове рішення про стягнення грошової компенсації за завдані збитки з рф

Іще навесні 2022 року Дніпровська міська рада ухвалила відповідні розпорядчі акти щодо допомоги містянам, які постраждали через ворожі ракетні обстріли. Зокрема, йдеться і про положення щодо надання відповідної матеріальної допомоги, створення комісій при районних адміністраціях, які обстежують пошкоджене житло. На сьогодні матеріальну допомогу з міського бюджету у зв’язку з ракетними обстрілами на відновлення житла отримали 1 180 мешканців на загальну суму 183, 7  млн грн. Про це повідомляє Дніпровська прадниця з посиланням на міську раду.

Також місто надає щомісячну матеріальну допомогу на оренду житла громадянам, чиї квартири відновлюють за рахунок коштів міського бюджету. Йдеться про будинки по вул. Набережній Перемоги, 118, вул. Енеїди, 26 та вул. Вокзальній, 1. Відповідну допомогу з міського бюджету вже отримали 116 осіб на загальну суму понад 9 млн. 773 тис. грн. 

Навесні 2023-го року на державному рівні уряд України ухвалив програму «єВідновлення». До цього часу у Дніпрі увесь механізм згаданої допомоги працював лише від міста.

У Дніпрі вже є перше судове рішення про стягнення грошової компенсації за завдані збитки з рф

Враховуючи це, ми інтегрували міську програму допомоги постраждалим у згадану державну. На сьогодні усі постраждалі звертаються до реєстру пошкодженого майна, подають заяви до «єВідновлення». Далі вони отримують матеріальну допомогу від держави через механізм  «єВідновлення». Якщо є підстави для відмови у допомозі, тоді місто допомагає. Наприклад, при ситуаціях, коли у багатоповерхівках пошкоджені місця загального користування, державна програма не компенсує збитки. Тоді місто підставляє плече і допомагає, - розповів під час пресконференції 16 вересня директор департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради Артем Павлов. 

Він також нагадав алгоритм дій постраждалим при пошкодженні/знищенні майна внаслідок військової агресії рф:


Передусім потрібно звернутися до поліції для внесення даних у єдиний реєстр досудових розслідувань і відкриття кримінального провадження. На вимогу постраждалих слідчий повинен надати витяг з єдиного державного реєстру досудових розслідувань і надати статус власнику пошкодженого житла як постраждалого. Далі потрібно внести інформаційне повідомлення через портал  «Дія» про факт пошкодженого житла із правовстановлюючими документами на нього. Комісія при адміністрації районів на підставі такого повідомлення фіксує пошкодження, складає акт комісійного обстеження. У разі пошкодження конструкції будинку - замовляє виготовлення звіту про технічне обстеження. На підставі цих документів далі складається висновок про розмір реальних збитків, завданих фізичним особам - громадянам України внаслідок пошкодження їх майна у зв’язку зі збройною агресією російської федерації, що підлягає компенсації. На підставі вищезазначених документів за формулою розраховується розмір компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна комісією з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкодженні/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, причинених збройною агресією рф проти України за програмою «єВідновлення». 

З квітня 2024 року запрацював  Міжнародний реєстр збитків, завданих збройною агресією російської федерації проти України. Він створений за ініціативи Європейського Союзу. Дніпровська міська рада почала звертатися до судів, аби отримати судові рішення про стягнення грошової компенсації за завдані збитки з держави-агресорки.

У Дніпрі вже є перше судове рішення про стягнення грошової компенсації за завдані збитки з рф

Активно почали подавати відповідні позови, отримуючи рішення господарських судів. Цей міжнародний реєстр збитків у подальшому служитиме основою для відшкодування завданих збитків або за рахунок репарацій рф, або заарештованих активів чи допомоги від країн-донорів. Щодо цього провели низку виїзних зустрічей із постраждалими. До відповідної роботи долучилася група адвокатів, які зголосилися на демократичних умовах захищати постраждалих і представляти їхні інтереси у судах. Нині маємо вже п’ять справ, які слухаються у районних судах. Маємо вже і одне позитивне рішення щодо власника ветеринарної клініки, яка фактично була знищена в АНД районі», - додав Артем Павлов. «Рішенням Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 21.08.2024 задоволено у повному обсязі позов власника ветеринарної клініки. Ухвалено стягнути з російської федерації на користь власниці завдану шкоду у розмірі 4 млн 662 тис. 968 грн. В подальшому рішення необхідно буде внести до Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України через «Дію», - додав адвокат Артем Лучко. 

Постраждалі від збройної агресії російської федерації мешканці Дніпра для отримання правової допомоги можуть звертатися за консультацією до районних адміністрацій міста та департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради: - за електронною поштою [email protected]; - телефоном (056) 745 74 44; - у соціальних мережах: Facebook та Instagram.

Також раніше ми писали Як отримати кешбек і використати його для оплати за розподіл газу. Інструкція від Дніпропетровської філії "Газмережі"