У Дніпрі є зачарований будинок із жабами. Міські легенди (Фото)

У Дніпрі на вулиці Писаржевського, 5 (колишня Басейна), стоїть незвичайний будинок. Через ляпні зелені жаби, що увінчують огорожу, в побуті цю будову прозвали «Будинок з жабами» або з жабами, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на пост Олени Присягіної на сторінці групи Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ.

Про господаря особняка в Катеринославі знали мало. Він приїхав до нашого міста з далекої Швейцарії та неймовірно швидко розбагатів. Еміль Якович був власником провідної фірми з виробництва інженерно-комунікаційного обладнання, головою акціонерної компанії з постачання обладнання для гірничозаводської промисловості півдня Росії, директором костепереробного заводу та представником товариства фабрики вентиляційних моторів. Словом, діяч був дуже невгамовний. (Мабуть, це сімейне, двоє його братів - Карл і Альберт заснували кондитерську промисловість Києва), - йдеться в повідомленні.

Вюрглер уславився одним із найбагатших людей міста і в 1912 році побудував розкішний особняк.

Будинок був дуже великим і вкрай химерним на той час. Гостроверхі дахи, вежі та незвичайні сходи робили його схожим на декорацію до казок братів Грімм.

Вюрглер не мав близьких друзів, а рідкісні гості, які побували в його особняку, розповідали, що в іноземця на полицях стоять чорні чаклунські книги з незрозумілими знаками. Успіхи швейцарця приписували магії, але не його блискучому розуму та діяльності.

Усе це породило низку легенд. Автор посту розкрила одну з них.

Якось у будинок багатія - чаклуна залізли злодії. Хазяїн, як не дивно, практично не тримав прислуги і іноді в особняку взагалі не було жодної душі. Зловмисники вирішили, що гріх не скористатися подібним і переліз через огорожу з жабами. Несподівано почулося неймовірно гучне квакання, хоча ні річки, ні болота поблизу не було. З вікон сусідніх будинків почали виглядати сусіди. Злодії злякалися і кинулися навтьоки. Проте, сильно поранилися про нещасний паркан. Коли господар повернувся додому, шпилі паркану були в крові.

Ще говорили про те, що коли в 1917 році кілька червоногвардійців намагалися пролізти в особняк, сподіваючись чимось поживитися, то зникли безвісти.

За іншою легендою, жаби на огорожі особняка встановлені Вюрглером на згадку про загиблу доньку. Щоправда, документи згадують лише про сина багатого іноземця — Олександра, і нічого не говорять про дочку. Тож якщо вона й потонула у трясовині, то ще в дитинстві.

Також стверджували, що жаба, як втілення потягу до багатства Сході, стала своєрідним символом користолюбства Вюрглера і служила йому щодо чаклунських ритуалів.

Таємницю їхньої появи Вюрглер забрав із собою в могилу. Тож тепер залишається лише ламати голову над тим, який вони могли мати сенс – чи були своєрідним оберегом роду. Може в цьому і є частка правди, тільки від більшовиків охоронити Вюрглера його земноводні не змогли. Надто нерівні були сили. Тож у 1920 році родина швейцарця змушена була емігрувати на батьківщину, - повідомила Присягіна.

До речі, має будинок Вюрглера і секрет-сюрприз, про який знають навіть небагато мешканців району. Усередині, на подвір'ї, є ще одна жаба. Це дуже жирна особина, що сидить у круглій чаші фонтану. Вона сидить не на водоростях, як її «сестри» на огорожі, а на купі каміння. Мабуть, так і було задумано.

У 1920-х роках у будівлі розміщувався дитячий будинок, а в 1927 році він був переданий Інституту фізичної хімії, заснованому Львом Писаржевським. На жаль, у 1930-х роках казковий особняк був перебудований, і став звичайним триповерховим будинком. Внаслідок реконструкції він повністю втратив свою оригінальність. Від колишньої пишності сьогодні залишилися лише форма вікон, парадні сходи та деякі елементи декору на фасаді.

З 1932 по 1938 роки у правому крилі будинку розміщувалася квартира академіка Писаржевського. З 1943 по 1945 рік у будинку розташовувався військовий шпиталь, а з 1945 по 1952 роки - лабораторія хіміко-технологічного інституту. З 1952 по 1978 роки у будівлі розміщувався інститут чорної металургії, з 1978 року – Придніпровський науковий центр, а з кінця 1990-х років – інститут транспортних систем та технологій «Трансмаг».

У 1994 році стараннями професора Придніпровської будівельної академії С. Б. Ревського будинок включили до Зводу пам'яток історії та культури України як унікальну будову початку ХХ ст.

За матеріалами сайтів gorod.dp, vgorode та Любові Романчук.

Нагадаємо, раніше ми писали: Окупанти на Азовському морі розганяють людей на пляжі (відео)