У Дніпрі спалахнув скандал. З магазину виганяли матусю, яка немовля годувала груддю (відео)

У Дніпрі в магазині одягу Colin’s, що у ТРЦ «Караван», стався інцидент з відомою дніпровською екоактивісткою та громадською діячкою Іриною Черниш, яка під час шопінгу вирішила годувати сина груддю у примірочній, повідомляє Дніпровська панорама.

Однак, дівчина-консультант сказала, що «годувати груддю дитину заборонено правилами магазину» та наказала матусі з малюком вирушити до окремої відведеної у ТРЦ кімнати, аргументувавши, що «годувати - це ж, як в туалет ходити, для цього є окреме приміщення».

кормила грудью

Яка дитина ж закладена в цій всій історії, що сталася у воюючій країні, де жінки наважуються на народження дітей, які вигодовують крихіток під ракетами і в бомбосховищах, а не в «окремих кімнатах», - обурена Ірина. 

Вона наголошує, що грудне вигодовування це не тільки базова потреба дитини їсти. Тим паче їсти дитина (як моя, наприклад) може хотіти і кожні пів години. ГВ - це ще безпека, заспокійливе, комунікація з мамою, яка є всесвітом для маленької людини. Цей процес не можна нормувати, обмежувати чи забороняти. Годування на вимогу (тобто, одразу) - запорука повноцінного розвитку дитини.

Кімнати мами і малюка в першу чергу створена для гігієнічних потреб - заміна пелюшок/підгузників, переодягання. Якщо жінка хоча, то може там годувати. Може! А не має! А хочуть жінки цього переважно через отакий огидний осуд людей, які прирівнюють годування до випорожнень.

Годувати груддю - це як в туалет ходити

Годування груддю - абсолютно і беззаперечно цивілізований процес! Упередження на цей рахунок мають виключно обмежені та соціально незрілі суспільства. Ніхто ж не засуджує птичку, яка з дзьоба годує пташенят, чи левицю, яка годує свого левеня не за кущем. Виходить, що сексуалізація жіночих грудей обмежує розвиток дитини в буквальному сенсі.

Грудне вигодовування - це дуже важко (хто налагоджував, знає), це може бути боляче і виснажливо, зі сльозами, з температурою і т.д. Тож суспільство має бути максимально дружнім до жінки, яка годує, аби якомога більше жінок наважувалися годувати грудьми заради здоровʼя нації. Бо ГВ - безумовний фундамент здоровʼя. Тож інституції, компанії, та просто люди мають допомагати та підтримувати, а не обмежувати, засуджувати та чинити супротив.

Я вмію постояти за себе

Я зріла людина, мама двох дітей та громадська діячка. Я можу постояти за себе, вмію захиститися навіть в такій чутливій темі (бо питання малюка для жінки це сакральна тема і Ахілесова пʼята). Тоді як інша жінка може бути ураженою, сприйняти все за чисту монету.

Відірвати дитину від грудей, побігти з кричущим малям до туалету і годувати на громадському унітазі, бо хтось має схиблене уявлення щодо ГВ. І ця жінка на все життя буде мати травму, бо «наважилась» просто погодувати свою дитинку тоді, коли вона цього потребувала.

І наостанок, уявіть, якщо б в цій ситуації замість грудей була би пляшка з сумішшю. Чи зробила би ця продавчиня таке зауваження? Чи стала би виганяти з магазину? 100% ні!

Жінка вимагає від компанії Colin's Ukraine публічних вибачень.

Тим часом містяни почали бурхливо обговорювати інцидент, одні - за, інші - категоричніші, але більшість проти того, щоб жінки годували грудьми у примірочних:

Соцмережі закипіли. Коментарі абсолютно різні

скрин

скрин

немовля годувала груддю

немовля годувала груддю

коли

Що каже закон України

До речі, згідно із законодавством України, жінки мають право здійснювати грудне вигодовування на робочому місці. Законодавство України підтримує жінку, що годує, але не всі жінки це знають і користуються своїми правами. Мамам, що годують, покладено і додаткову відпустку, і додаткові перерви на роботі, роботодавець зобов'язаний надати можливість жінці здійснювати грудне вигодовування, якщо вона вийшла на роботу.

Світова знаменитість робить фото, як вона годує груддю

За публічність у вигодовуванні грудьми виступає 33-річна зірка серіалу "Молода" Хіларі Дафф, яка документує процес грудного вигодовування своєї третьої дитини.

гіларі

Згодом стала відома реакція магазину Colin’s:

вибач

Нагадаємо, раніше ми писали: Вирішила зекономити. У Дніпрі жінці отримала анафілактичний шок від домашньої процедури з волоссям (ексклюзивний коментар)