Українці, які повернулися з-за кордону, отримуватимуть виплати ВПО

Ті, хто повернуться з-за кордону отримуватимуть виплати як ВПО. Однак допомогу призначатимуть не одразу, а через 15−30 днів, повідомляє Дніпровська панорама.

Громадяни України, які виїхали закордон через повномасштабну війну але повернулися в Україну жити теж мають право на виплати як внутрішньо переміщені особи. Це стосується, як тих хто виїхав одразу, так і тих, хто покинув країну вже після отримання статусу ВПО. Про це повідомила віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Громадяни, що повертаються жити до України з-за кордону можуть розраховувати на виплати від держави як внутрішньо переміщені особи.  
 
Ми проводили нараду 12 вересня і власне готуємо зміни до постанови №709, які будуть передбачати термін, після якого людям можуть відновити виплати. Зараз це питання обговорюється, але відразу скажу, ми обговорюємо питання 15-30 днів, це той термін, після якого людям відновлять виплати, якщо людина повернулася жити. А також ми маємо ще один напрямок.

До прикладу, людина виїхала з Маріуполя відразу у 2022 році у Європу і проживала там, хоче повернутися, і таким людям також будуть нараховувати виплати. Ми хочемо, щоб люди повертались і знали, що можуть тут розраховувати на допомогу від держави, – повідомила Ірина Верещук та додала, що постанову ухвалять до кінця вересня.

За словами Верещук, кількість ВПО, які втратили виплати, внаслідок змін у законодавстві, досить незначна. 

Національна сервісна служба за першу декаду вересня провела 1531 перевірку фактичного місця проживання ВПО і як результат цих перевірок – 80% зберегли свої виплати. Тобто лише близько 300 людям такі виплати не будуть далі виплачувати.

Нагадаємо, раніше ми писали

Пішов з життя відомий дніпровський футболіст-чемпіон