Україну атакують отруйні павуки. В МОЗ дали офіційний коментар

На болотах, схоже, чергове загострення. Щойно спростували міф про епідемію гарячки Денге в Україні, як підвезли новий – нашестя отруйних павуків.

Причому ця «епідемія», в їхній хворобливій уяві, походить з тих самих американських біолабораторій, звідки вилітали бойові голуби! Добре, що хоч не гібрид павука і голуба... 

Мовляв, у нас тут справжній апокаліпсис: вже є кілька смертей, і маса людей потрапила до лікарень.https://dnpr.com.ua/ua/post/yak-vberegtis-vid-kishkovih-infekcij-v-umovah-lita-i-vijni-poradi-vid-moz

Проте реальність, як завжди, набагато прозаїчніша. Жодного масового звернення по меддопомогу через павуків не було. Єдиний випадок – укус павука каракурта в Одеській області. Постраждалий наразі отримує необхідну допомогу в лікарні, і його стан стабільний.

Також зазначимо, що цьогорічна спека дійсно активізувала павуків, але не більше того. Летальних випадків не було. Тож, якщо вам раптом «пощастить» зустрітися з отруйним павуком, не панікуйте – просто зверніться до медиків. Випадки, коли укуси найотруйнішого павука в Україні призводять до смерті, практично не трапляються.

Нагадаємо, УВАГА: Фейк

У мережі шириться дезінформація про розповсюдження гарячки Денге в Україні. 

Фактчекери VoxCheck вивчили фейк, який поширює ворог в телеграм каналах. Як виявилось, вони перекрутили слова української лікарки-інфекціоністки, яка в особистому блозі розказала про симптоми гарячки Денге. 

Яка насправді ситуація з гарячкою Денге у світі? 

Основною загрозою поширення гарячки Денге в Європі є комарі aedes albopictus —  «тигрові комарі». За даними ВООЗ, (https://bit.ly/3SvHIHX)  Денге, раніше типова для регіонів Африки та Азії, зараз поширюється і на інші території. 

‼️ Станом на червень 2024 року ВООЗ повідомила (https://bit.ly/3yueBxT) про понад 10 млн випадків з початку року. України серед цих країн немає.

ℹ️Гарячка Денге — гостра інфекційна хвороба. Інкубаційний період триває 3–15 днів. Захворювання зазвичай починається раптово: з’являються озноб, головний біль, сильний біль у спині, крижах, хребті, суглобах (особливо колінних). Саму гарячку спостерігають у всіх хворих, температура тіла швидко підвищується до 39–40°C. 

Закликаємо вас бути обачними та довіряти інформації тільки з офіційних ресурсів МОЗ.

Нагадаємо, раніше ми писали

Як вберегтись від кишкових інфекцій в умовах літа і війни. Поради від МОЗ