В Україні різко впала ціна на малину: у чому річ

Цього тижня у всіх основних виробничих регіонах України спостерігається стрімке зниження закупівельних цін на малину з боку заморозників. Зниження цін відбувається на тлі зростання пропозиції малини ремонтантних сортів, урожай якої цього року почали збирати значно раніше, ніж звичайно. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на портал EastFruit.

Якщо тижнем раніше перекупники пропонували ціни в районі 50-60 грн/кг для невеликих виробників, що еквівалентно $ 1,2-1,5 за кг, то вже цього тижня максимальна ціна малини становить близько 40 грн/кг, або трохи менше $1.

Таким чином, зазначають аналітики, буквально за кілька днів ціна на малину впала майже на третину. При цьому на ринку зберігається тенденція падіння цін.

Повідомляється, що виробники малини природно незадоволені цією ситуацією. Так, деякі з них пропонують бойкотувати перекупників та продавати малину безпосередньо на підприємства.


Також звучать заклики заблокувати всі під'їзди до підприємств із заморожування, щоб перекупники не могли постачати малину, і самим безпосередньо домовлятися про ціну із заморозниками. Однак поки що далі закликів у соцмережах обурення справа не йде і жодних реальних акцій протесту фермери не організовують.

До речі, частина з них вважає, що ціна в 40 грн/кг є дуже непоганою для виробника, який не використовує найману працю. Адже за збирання малини в Україні нині доводиться платити в середньому близько 20 грн/кг (50 центів США), що з'їдає рівно половину доходу, - йдеться у повідомленні.

З огляду на ситуацію на світовому ринку замороженої малини, аналітики вважають, що ціни на малину для заморозки на внутрішньому ринку України досить швидко стабілізуються, хоча деяке додаткове зниження все ще можливе.

Також раніше ми писали Прованс на Дніпропетровщині. Лавандове поле нереальної краси відкрите для фотосесій (відео)