Важливе дослідження: як забезпечується соціальний захист ВПО в Дніпропетровській області

30 листопада в Дніпропетровській обласній раді відбулась презентація результатів комплексного соціологічного дослідження щодо забезпечення соціально-економічних прав внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на території області, повідомляє Дніпровська панорама.

Участь у дослідженні взяли переселенці, представники органів місцевого самоврядування та бізнесу, гуманітарні й інші громадські організації. Під час дослідження, яке проводилось у жовтні — листопаді, були проведені кількісне опитування та фокус-групи серед переселенців, глибинні інтерв’ю з основними стейкхолдерами, які займаються проблематикою ВПО.

облрада

Проєкт із дослідження реалізувала громадська організація «Об’єднання Відповідальних Громадян» за сприяння Інституту економічних досліджень та політичних консультацій і за фінансової підтримки Європейського Союзу. Дослідницьку частину проєкту виконувала компанія «Оперативна соціологія».

Презентація результатів дослідження відбулась за участі голови Дніпропетровської обласної ради Миколи Лукашука, профільних представників міської ради Дніпра та обласної ради. Засобами онлайн-зв’язку доєдналися також представники громад і районів Дніпропетровської області.

облрада

Одним із найбільш важливих аспектів дослідження щодо працевлаштування переселенців виявився досить неочікуваний факт: понад 70% переселенців не перебувають в активному пошуку роботи, а понад 80% не звертаються до центрів зайнятості. В одному 53% опитаних переселенців зазначили, що є пенсіонерами, і лише близько 20% повідомили, що влаштувалися на роботу.

скрин облрада

скрин облрада

Такі результати свідчать про необхідність перегляду управлінських рішень щодо працевлаштування переселенців як основного способу їх інтеграції в громадах перебування. З повним аналітичним звітом за результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3sKFE5u

Подібні дослідження проводяться також у Полтавській, Вінницькій і Львівській областях. У грудні зведені результати досліджень будуть презентовані профільним представникам Кабінету Міністрів і громадському сектору.

Цей матеріал підготовлено в межах проєкту «Екстрена підтримка громадянського суспільства та ЗМІ у відповідь на війну в Україні» за сприяння European Union in Ukraine. Його зміст є виключною відповідальністю громадської організації «Об’єднання Відповідальних Громадян» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі в час пік на ходу спалахнув вагон трамваю. Що відомо

У Дніпрі відновили освітлення у дворах, встановили дорожні знаки, прибрали старі назви вулиць. Як допомагає Громрада