Ведмедка на городі. Як позбутися капустянки навесні

Березень на городі: як навесні позбутися ведмедки (капустянки). Ведмедка, або капустянка, – це шкідник, який може завдати значної шкоди вашому городу. Ця комаха живиться корінням та стеблами рослин, прокладаючи ходи під землею. 

Березень – це вдалий час для боротьби з ведмедками, адже саме в цей період вони прокидаються після зимової сплячки.

медведка1

Існує кілька способів позбутися ведмедки. Народні методи безпечні для людей та навколишнього середовища.

Важливо! Хімічні засоби можуть бути небезпечними для людей, домашніх тварин та корисних комах. Обов'язково використовуйте захисний одяг (рукавички, маску, окуляри) під час роботи з хімікатами. Не застосовуйте їх поруч із водоймами чи дитячими майданчиками.

Якщо на городі побачили капустянок, смілово заливайте їхні нори мильним розчином. Можна скористатися не лише милом, а й звичайним пральним порошком. Медведки не люблять мийних засобів, через деякий час вилазять на поверхню ґрунту. Тут їх можна зловити і розчавити. 

Можна зробити спеціальні солодкі пастки-приманки. Візьміть скляну банку, краї обмажте варенням, покладіть пару ложок у середину. Закопайте банку в городі так, щоб її краї опинилися на рівні ґрунту. Вночі капустянки  поповзуть на запах солодкого, а, потрапивши всередину такої пастки, вже не виберуться назовні.

Приманка з пивом. Можна зробити подібну пастку з пивом, де замість солодкої приманки використовувати пиво. Капустянки люблять свіже пиво. У пляшку з широким горлом  налити свіжого пива і закопати її у землю під кутом 45 градусів, щоб верхній край горла був на рівні поверхні ґрунту. Лунку оббризкують водою і прикривають яким-небудь матеріалом і насипають зверху трішечки землі.

З настанням весни ефективно у боротьбі з  капустянкою використовувати настій валеріани. В 10 л розчинити 3 столових ложки валеріани. Щотижня після основного поливу рослин під кожен кущ чи  дерево виливати по склянці приготованого розчину. Звичайно, 3-4 тижнів вистачає, щоб медведка зникла.. 
Щоб вберегти картоплю від ведмедки садівники рекомендують перед її посадкою замочити бульби  в спеціальному препараті проти ґрунтових шкідників, або пролити грядки розчиненим і настояним курячим послідом у пропорціях 1 кг на 12 л води.

Запахи, що відлякують: По периметру городу висадіть чорнобривці, настурції, хризантеми або часник. Їхній різкий запах відлякує шкідника.

Профілактика – запорука успіху:

Регулярно перекопуйте землю восени та навесні. Це руйнує гнізда та зимові схованки ведмедки.
Не залишайте на зиму рослинні залишки на городі. Вони можуть стати місцем зимівлі шкідника.
Дотримуйтеся сівозміни. Не садіть культури, яким шкодить ведмедка (картопля, капуста, буряк) на одному місці кілька років поспіль.
Залучайте на ділянку їжаків та крітів. Ці тварини природним чином знищують ведмедку.
Пам'ятайте: Боротьба з капустянкою – процес не швидкий. Комбінуйте різні методи, залежно від ступеня ураження городу, та проводьте профілактичні заходи щороку. Це допоможе захистити ваш врожай від цього підземного шкідника.