Велика втрата для міста. У Дніпрі пішов з життя Володимир Гаркуша

У Дніпрі пішов з життя відомий культурний діяч, музикант, головний диригент Дніпропетровського академічного театру опери та балету Володимир Гаркуша, передає Дніпровська панорама.

З глибоким сумом повідомляємо про смерть Гаркуші Володимира Григоровича - багаторічного головного диригента нашого театру, народного артиста України, видатного театрального діяча (1952-2023рр.), - написали в повідомленні колеги Дніпропетровського академічного театру опери та балету. 

гаркуша1

У серпні 1990 року Гаркуша В. Г. почав працювати в Дніпрі театрі в опери та балету на посаді диригента, а в січні 1994 року його було призначено головним диригентом театру. Диригентський почерк маестро характеризувався високопрофесійними стосунками з оркестром, солістами й хором, емоційністю, тонким відчуттям стилю й форми твору. Він володів точним, виразним жестом, властивим диригентській школі його вчителя – професора Павермана, який виховав цілу плеяду видатних диригентів.

У манері диригування Володимира Гаркуші особливо вражала чудова мануальна техніка, пластичні жести, романтична спрямованість трактувань.

Володимир Гаркуша був засновником багаторічного фестивалю для талановитої молоді «Молодь розправляє крила». Під його керівництвом в театрі були поставлені такі вистави: «Принцеса Турандот», «Джанні Скіккі», «Сестра Анжеліка», «Набукко», «Отелло», «Карміна Бурана», «Травіата», «Тоска», «Лісова пісня», «Білосніжка та семеро гномів», «Дама з камеліями», «Директор театру», «Піратський трикутник», «Норма», «Даремна обережність» та інш.

Він багато гастролював в Італії, Іспанії, Франції та Великобританії. У статусі запрошеного гостя неодноразово диригував оперно-балетними виставами за кордоном, а також в містах України, зокрема, Києві, Одесі, Донецьку, Львові, Харкові, Маріуполі та Луганську.

гаркуша

Адміністрація та колектив театру висловлює щирі співчуття рідним та близьким. Світла пам'ять та заспокоєння душі маестро.

Прощання відбудеться завтра, 27 липня, о 12.00, в фойє театру, - написано в повідомленні Дніпропетровського академічного театру опери та балету.

Редакція сайту Дніпровська панорама висловлює щирі співчуття рідним та близьким Володимира Гаркуші.

Нагадаємо, раніше ми писали

Олександр був надією і опорою для батьків та племінників. На Дніпропетровщині в останню путь провели Героя