Вересень 2024 був аномально теплим. Синоптики здивували прогнозом погоди в Дніпрі та області

В вересні спостерігалась аномально тепла, з  дефіцитом опадів, суховійними явищами та  шквалистим вітром в  окремі дні, погода. Середні добові температури повітря здебільшого на 2-9° перевищували  звичайну і знаходились по області у межах 16-26° тепла. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Дніпропетровський регіональний центр з гідрометеорології.

Максимальна температура в найтепліші дні на початку місяця досягала 33-34° тепла.
Мінімальна температура повітря в найхолодніші ночі останньої декади знижувалась до 4- 9°тепла.
Опади невеликі, місцями помірні спостерігались в окремі дні в першій половині вересня, носили зливовий характер і розподілялись по області вкрай нерівномірною. В ніч на 10 вересня, метеостанціями Чаплине та Павлоград було зафіксоване небезпечне метеорологічне явище І рівня - значний дощ, за 12 годин і менше випало 36,5 та 18,2 мм опадів відповідно.
Середня температура повітря за вересень виявилась на 4-5 ° вища за норму і становила по області 20-22°тепла.
Сума опадів в середньому по області за даними  метеостанцій за вересень склала 20 мм або 47% місячної норми.

агрое


В  третій декаді вересня на Дніпропетровщині стійко утримувалась аномально тепла для цієї пори року, сонячна, суха погода.
Середня декадна температура 18-20°С.
Максимальна температура повітря 28-30°С тепла, поверхня ґрунту в цей час нагрівалась до 45-50°С. 
Мінімальна температура 5-9°С.
Середня температура ґрунту на глибині 10 см становила по області 20-22°С.
Опади були відсутні.
Середня декадна відносна вологість повітря дорівнювала 44-59%. Впродовж 3-6 днів скрізь по області  в денні години відносна вологість знижувалась до 30 % і нижче. 
Вітер був помірний до сильного 11-14 м/с.        
Агрометеорологічні умови декади для проведення сівби озимини під урожай 2025 року через повітряну та ґрунтову засуху на переважній частині області залишалися дуже несприятливі. За результатами визначення вологозапасів ґрунту 28 вересня метеостанціями області на площах, призначених під посів озимої пшениці по різних попередниках, на  переважній території області були вичерпаними, на сході області вологозабезпечення орного шару ґрунту виявилось недостатнім і становила 16-19 мм продуктивної вологи.
Озимий ріпак, що був посіяний всередині місяця утворив 1-й справжній листок. Стан посівів добрий.
Господарства області продовжували сівбу озимини та збирання урожаю плодових, овочевих та пізніх культур. Погодні умови для проведення посівних робіт на  переважній території області залишаються дуже  складними.

Нагадаємо, раніше ми писали

Дуже багато дрібної. Ціна на цибулю буде високою в Дніпрі