«Вилучення «силового» ПДФО знизить обороноздатність»: Геннадій Корбан закликає не забирати кошти у громад

«Ми відчуємо цю проблему дуже гостро і найближчим часом», - так запропоноване Кабміном вилучення ПДФО з міських бюджетів коментує голова Громадської ради при міській раді Дніпра Геннадій Корбан, повідомляє Дніпровска панорама з посіланням на ДніпроTV.

Її відчують наші воїни на передовій, тому що вони зверталися до мерів, громад за допомогою: починаючи від планшетів, гуми для авто, закінчуючи дронами. Вони будуть позбавлені такої можливості. Інших джерел такої допомоги наразі немає. Тобто, обороноздатність країни буде знижено. Це відчує і наше населення. Треба буде зменшити витрати на ремонти, ЖКГ, соціальну допомогу ВПО тощо. Я вважаю, що до цього питання треба підійти більш продумано та системно.

Нагадуємо, ми писали, що Міністерство фінансів України запропонувало нововведення, яке суттєво погіршить стан місцевих бюджетів. Планується повністю забрати у місцевих громад податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з грошового забезпечення військовослужбовців та правоохоронців. Усе – заради посилення обороноздатності країни.

Саме податок на доходи фізичних осіб формував левову частку доходів місцевих бюджетів, зокрема територіальних громад. В останні роки здійснено один з основних елементів реформи децентралізації – посилення самостійності та фінансової незалежності органів місцевого самоврядування. 

За різними підрахунками, завдяки цій реформі, яку називають найуспішнішою, бюджети територіальних громад зібрали від 5% до 120% більше місцевих податків, і громади стали витрачати їх на власні потреби. 

Також раніше ми писали Хочуть відібрати гроші. В Україні доходи місцевих бюджетів скоротяться на чверть