Виставка у шоломі VR. У Музеї історії Дніпра з'явилась унікальна експозиція (яка саме)

У Музеї історії Дніпра запрацювала нова інтерактивна експозиція. Вона присвячена унікальному культурному та історичному явищу – лоцманам дніпрових порогів, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Дніпро ТВ.

нова інтерактивна експозіція у Музеї історії Дніпра

У 1700–1932 роках вони були єдиними провідниками суден. Без них не було би судноплавства та стрімкого економічного розвитку нашого регіону. 

нова інтерактивна експозіція у Музеї історії Дніпра

Головна мета – врятувати унікальні предмети, експонати та зберегти їх для нащадків. Експозиція є унікальним поєднанням історичної спадщини із сучасними технологіями. Ми зробили цифрову версію дніпровських порогів, яка максимально наближена до дійсності. У шоломі віртуальної реальності кожен зможе відчути себе лоцманом та зрозуміти наскільки це складна робота, – розповіла Олександра Бірюкова, директорка КП «Музей історії Дніпра» ДМР.

нова інтерактивна експозіція у Музеї історії Дніпра

Одним з перших побачив експозицію чинний лоцман Сергій Буряк. Каже, прийшов спілкуватися з колегами та побачити історію розвитку своєї справи.

нова інтерактивна експозіція у Музеї історії Дніпра

Дуже приємно, що пам’ятають про таку професію. Хочу запевнити, що вона розвивається. Це не якийсь пережиток минулого. Лоцманська річкова служба проводить річкові судна, які йдуть до портів, – поділився Сергій Буряк, начальник річкової лоцманської служби.

нова інтерактивна експозіція у Музеї історії Дніпра

Експозицію створили коштом гранту Українського культурного фонду. Унікальні експонати переїхали до Музею історії Дніпра з Музею історії лоцманів дніпровських порогів, який працював в Лоц-Кам’янському будинку культури. Його планували реконструювати. Наприкінці 2021-го року розробили проєктну документацію. Втім, через повномасштабне вторгнення рф будівництво довелось відкласти. Мета експозиції в Музеї історії Дніпра – зберегти та дати можливість познайомити усіх охочих з експонатами громади Лоцманська Кам'янка.

Також раніше ми писали Космічний хакатон. Найкращі космічні проекти народжуються у Дніпрі