Як економити електроенергію та споживати менше. Найпопулярніші помилки

Економія електроенергії: прості кроки до менших рахунків. У сучасному світі важко уявити життя без електричних приладів. Вони стали невід'ємною частиною нашого побуту, роблячи життя комфортнішим та простішим. Проте, зручність часто йде пліч-о-пліч з витратами, адже рахунки за електроенергію можуть здаватися жахливими. Розповідаємо про найпростіші способи, які допоможуть заощадити електрику та менше платити за комунальні послуги, про це розповість Дніпровська порадниця.

На щастя, існує безліч простих способів, які допоможуть вам заощадити електроенергію, а отже, й зменшити витрати. Ось декілька з них:

1. Зверніть увагу на клас енергоефективності техніки:

При купівлі нового приладу звертайте увагу на його енергоетикетку. Клас енергоефективності позначається літерами від A до G, де A - найекономніший, а G - найменш економний.

Тобто пральна машина та інша техніка з позначенням «G» — марнотратники електрики. Зверніть увагу на те, скільки споживають блендери, холодильник, пристрої в будинку. Можливо, більш економічно купити нову техніку з класом «A+++». Вона коштує трохи дорожче, проте потім доведеться менше платити за електрику.

Віддавайте перевагу приладам класу A, A+ або A++. Так, трохи більша інвестиція при купівлі може окупитися згодом за рахунок менших рахунків за електроенергію.

2. Вимикайте світло, коли воно не використовується:

Це один з найпростіших, але й найефективніших способів економії. Згадуйте вимикати світло, коли виходите з кімнати, йдіть спати або просто не потребуєте його.

3. Використовуйте енергозберігаючі лампочки:

Енергозберігаючі лампочки споживають значно менше електроенергії, ніж звичайні лампи розжарювання, при цьому служать довше й дають м'яке, приємне світло.

4. Відключайте зарядні пристрої:

Навіть коли ваш телефон чи ноутбук не заряджаються, зарядний пристрій, підключений до розетки, все одно споживає електроенергію. Зробіть звичкою відключати зарядні пристрої, коли вони не використовуються.

5. Сушіть одяг на свіжому повітрі:

Сушка одягу в пральній машині - це значний

6. Оптимізуйте роботу холодильника:

Не перевантажуйте холодильник продуктами, адже це змушує його працювати інтенсивніше. Регулярно розморожуйте холодильник, щоб усунути льодяні нарости, які погіршують його теплообмін.

7. Використовуйте режими економії електроенергії:

Багато сучасних приладів мають режими економії електроенергії. Використовуйте їх, коли це можливо, щоб знизити споживання.

8. Фантомне навантаження та розумне використання

Перед виходом з будинку необхідно від'єднувати подовжувачі від розеток. Вони «крадуть» близько 15% електрики в режимі сну. Якщо в перехідник увімкнений зарядний пристрій, показник зростає. Варіанти розумного використання техніки для економії:

Віддайте перевагу ноутбуку. Якщо у вас є лептоп та ПК, краще працювати на першому пристрої. Стаціонарний комп'ютер споживає в кілька разів більше електроенергії, ніж ноут. Подивитися серіал, зайнятися серфінгом на веб-сторінках можна на компактному лептопі.
LED-освітлення. Лампи розжарювання швидко перегорають, мотають більше кВт на лічильнику, ніж «економки». LED-освітлення наближене до природного, джерела не вимагають багато енергії, довговічні.
Розумна зарядка. Поповнюючи енергію на смартфоні, планшеті, увімкніть авіарежим. Це дозволить швидше зарядити акумулятор, а отже, електрики витрачатиметься менше.
Якщо в будинку встановлено лічильник день-ніч, рекомендуємо користуватись обігрівачами, кондиціонерами після 22.00.

9. Не потрібно - виключайте 

Зверніть увагу, як часто сушите речі у пральній машині. За рік використання опції витрачається більше енергії, ніж під час експлуатації холодильника. Спробуйте обладнати житло сонячними батареями. Вони здатні живити як дрібну, так і велику техніку. Кількість отриманої енергії залежить від розміру батареї.

Обов'язково вимикайте пральні машини, посудомийки та інші прилади, які не потрібні в цей час. Можна утеплити житло, це допоможе швидше його прогріти взимку. Спосіб особливо актуальний, якщо використовуєте конвектори. Дотримуючись цих простих правил, ви не тільки заощадите гроші, але й зробите внесок в екологію планети!

10. Проведіть енергоаудит:

Зверніться до спеціалістів, які проведуть енергоаудит вашого житла. Це допоможе вам виявити й усунути "енергожерівні" місця, що призведе до суттєвої економії.

Пам'ятайте, навіть маленькі кроки до економії електроенергії можуть дати значний результат. Змінивши свої звички та оптимізувавши використання побутових приладів, ви зможете не лише зменшити свої рахунки за комунальні послуги, але й зробити свій внесок у захист довкілля.

Нагадаємо, раніше ми писали

Як допомогти енергетичній системі України: 5 простих кроків