Як назвати сина у 2024 році: найкрасивіші українські імена для хлопчика

Ім'я для дитини вибирають молоді батьки разом з рідними. Найчастіше у цьому питанні вони опираються на власні уподобання чи традиції. Варто звернути увагу саме на українські імена, адже саме вони посилюють зв'язок новонародженої дитини з історією та культурною спадщиною своєї країни. Це допомагає зберігати національну ідентичність.

Добірка красивих українських імен для хлопчиків

Борис – гарне чоловіче ймення з глибоким корінням. Воно виникло від слов'ян, ймовірно, від слова "боротися" зі значенням "воювати" або "захищатися". Ймення уособлює відвагу та мужність.

Володимир – це досить популярне ім'я в Україні. До нього входять 2 частини: "володіти" і "мир". Слово "володіти" означає "панувати", а "мир" – це "спокій". Тож ім'я тлумачать як "той, хто володіє миром".

Святогор – виникло у давній слов'янській міфології. У билинному епосі так називався богатир, який проживав у горах. Він мав нелюдську силу, але не міг себе ніде реалізувати. Як свідчить легенда, Святогор залишився самотнім на все життя.

Бажен – дуже давнє українське ім'я, яке було шалено популярним у Київської Русі. Його пояснюють як "бажаний" або "милий". Більш впізнаваною є жіночий варіант цього імені – Бажена або Божена.

Хранимир зараз вже рідко можна почути. Хоча за часів слов'ян це було досить популярне чоловіче ймення. Воно означає "береже мир", "миролюбний".

Аскольд у давнину було вживаним і поширеним ім'ям серед слов'ян. Найпопулярнішим його носієм є князь Аскольд, який заснував Київське князівство. Має значення "володіє списом".

Яромир теж з'явилося давніх слов'ян. Воно дуже класно та стильно звучить навіть зараз. Частина "ярий" означає "сильний", "могутній", тоді як "мир" трактуємо як "спокій". Загалом тлумачення імені – "той, що несе спокій".

Давні українські імена для хлопчиків

Всеволод має потужну енергетику та захищає його власника від усіх негараздів. Воно виникло від предків-слов'ян та означає "володіє всіма" або "володар усіх". Так називався один із князів у героїчній поемі "Слово про похід Ігорів". Відзначає іменини 6 листопада.

Світозар – дуже гарно звучить та асоціюється з чимось дуже добрим та благородним. Саме таке воно й має значення – "світлий, як зоря".

Цвітан – красиве чоловіе ймення, яке з'явилося від слова "цвіт", "квітнути". У давнину таке ім'я давали хлопчикам, які народились у квітні (цвітні).

Радим має давню історію. Ім'я походить від голови польського племені – прабатька радимичів. Радим був братом В'ятка – родоначальника в'ятичів. Ім'я тлумачать як "радість миру" або "сприяти миру".

Мирослав буде завжди доречним і актуальним ім'ям, яке виникло від 2 слів: "мир" і "слава". Маємо значення "той, що любить мир".

Любомир також дуже гарно та органічно звучить. Ім'я подобається багатьом за його значення – "той, що любить мир".

Фото Валерій Кравченко.

Нагадаємо, раніше ми писали: Які чоловічі імена притягують щастя, удачу та гроші.