Як оформляється відстрочка від призову: роз'яснення ТЦК

Питання стосовно оформлення відстрочки від призову врегульоване Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року №560 «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період». Детальніше розповість Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Підстави відстрочки визначені статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» 
  Для розгляду питань щодо надання відстрочки при районних (міських) ТЦК та СП утворюються комісії, до складу яких входять  
  Голова комісії — керівник районного (міського) ТЦК та СП.
  Члени комісії — представники апарату, структурних підрозділів (освіти та науки, охорони здоров’я, соціального захисту населення, служби у справах дітей, центру надання адміністративних послуг) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації).
  Військовозобов’язані для отримання відстрочки (крім заброньованих) особисто подають заяву на ім’я голови комісії районного (міського) ТЦК та СП або його відділу заяву.
  До заяви додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або їх копії. Заява підлягає обов’язковій реєстрації.
  Далі, комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки. За потреби комісія може готувати запити до відповідних органів державної влади для отримання необхідної інформації.
  Комісія зобов’язана розглянути заяву та документи протягом   днів з дати надходження, але не пізніше наступного дня від дати отримання інформації на запити.
  Після розгляду документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення оформляється протоколом.
  Заявника інформують про рішення телефоном, електронною поштою або поштою не пізніше наступного дня після ухвалення рішення.
  У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки.
  У разі відмови заявник отримує письмове повідомлення із зазначенням причин відмови, яке може бути оскаржене у судовому порядку.
 Зауважуємо що до ухвалення рішення комісією військовозобов’язаний НЕ ПІДЛЯГАЄ призову на військову службу.
  У разі втрати або зміни підстав щодо надання відстрочки комісія може скасувати або змінити своє рішення. Про це заявника повідомляють письмово не пізніше наступного дня після ухвалення рішення.


нагадаємо, раніше ми писали

З якими хворобами очей ВЛК може визнати придатним та непридатним до військової служби