Як оскаржити рішення військово-лікарської комісії. Покрокова інструкція

Законодавством передбачено можливість оскарження постанов ВЛК у досудовому порядку. Як оскаржити рішення військово-лікарської комісії (ВЛК). Про це розповість Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

 Що таке ВЛК

Військово-лікарська комісія (далі – ВЛК) – це комісія лікарів, що здійснює військово-лікарську експертизу – медичний огляд, на основі якого визначають придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобовʼязаних, установлюють причинний звʼязок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) із захистом Батьківщини/виконанням обов’язків військової служби/проходженням військової служби та визначають потребу у продовженні лікування/реабілітації.

У разі, якщо ви стикаєтеся з випадками коли лікарі на ВЛК закривають очі на наявні діагнози або занижують ступінь порушень функцій організму, або взагалі не враховують діагнози при винесенні постанови про придатність – необхідно оскаржувати таку бездіяльність.

скарга


Як оскаржити рішення ВЛК

  Якщо оскаржується сам висновок ВЛК - тоді необхідно звернутися до ВЛК вищого рівня (оскільки вони здійснюють контроль щодо правильності та вмотивованості прийнятого рішення);
  Якщо оскаржується процедура проходження ВЛК - тоді необхідно звернутися до суду.
  Розглядаючи по суті спори у справах щодо оскарження рішень ВЛК, суд вправі перевірити законність висновку ВЛК лише в межах дотримання процедури прийняття цього висновку.
  Суд не може здійснювати власну оцінку підставності прийняття певного висновку ВЛК, зокрема, досліджувати питання стану здоров`я військовозобов`язаного, оскільки суди не є спеціалізованими установами в медичній сфері, і тому оцінка підставності висновку ВЛК виходить за межі необхідного дослідження в контексті застосування норм матеріального права.
  Суд в межах розгляду справи не вправі надавати власну оцінку на предмет наявності підстав для визнання позивача таким, що непридатний до військової служби.
  Тобто, розглядаючи по суті спори у справах щодо оскарження рішень ВЛК, суд вправі перевірити законність висновку ВЛК лише в межах дотримання процедури прийняття цього висновку. Отже, якщо процедура була порушена і ви не згодні з висновком - є сенс оскаржити це рішення.
  Про це зазначив в своїй постанові від 30 травня 2024 року Харківський окружний адміністративний суд по справі №520/8042/24.

Нагадаємо, раніше ми писали

Що робити, якщо передали помилкові показання лічильника газу. Поради "Газмережі"