Як отримати рецепт за програмою «Доступні ліки», якщо постійний лікар захворів

Основна ціль програми «Доступні ліки» — доступність якісних лікарських засобів для пацієнтів з хронічними захворюваннями під час амбулаторного лікування. Бувають випадки, коли сімейний лікар у відпустці або захворів, а ліки треба вже. Та рецепт отримати можна. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Національну службу здоров’я України.

Вже більше 5 років, з 1 квітня 2019 року, в межах програми реімбурсації «Доступні ліки» відпускають препарати за електронним рецептом. З того часу понад 4,6 мільйона пацієнтів скористалися програмою.

Рецепти, що мають право виписувати лікарі, які надають первинну медичну допомогу (ПМД), в тому числі на лікарські засоби або медичні вироби, які підлягають реімбурсації (механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів), виписуються зазначеними лікарями незалежно від наявності у пацієнта (його представника) укладеної декларації з відповідним лікарем.

Якщо вам потрібно отримати рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки», а ваш лікар тимчасово не працює, — отримати рецепт без затримки можна у лікаря, якого медзаклад призначає на заміну. Про це зазвичай інформують у місці надання ПМД в доступному для пацієнтів місці, на вебсайтах відповідного надавача ПМД (за наявності) або шляхом індивідуального повідомлення осіб, які належать до відповідної практики телефоном чи в інший спосіб, визначений пацієнтами.

Якщо лікар відсутній через інші непередбачувані обставини, то медустанова має повідомити про це пацієнта.

Новий лікар може виписати необхідний рецепт на основі даних в ЕСОЗ, навіть якщо він не є вашим постійним лікарем.

Також раніше ми писали Чи можуть працівники ТЦК силоміць доставляти людину до військкомату: що робити у такому випадку