Чи можуть працівники ТЦК силоміць доставляти людину до військкомату: що робити у такому випадку

Чи можуть працівники ТЦК силоміць доставляти людину у військкомат: що робити у такому випадку. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

 Одразу хочемо зауважити, що працівники ТЦК не можуть силоміць доставляти людину у військкомат.

  Під час проведення мобілізації працівники ТЦК мають право вимагати пред'явити у військовозобов’язаних громадян віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ.
  Працівники ТЦК та СП не мають право затримувати громадян призовного віку, навіть якщо йдеться про оновлення даних військово-облікових даних.

 Якщо під час перевірки документів військкоми виявили, що громадянин перебуває в розшуку - йому приходили повістки і він мав бути мобілізований, то вони можуть викликати Національну поліцію, яка уповноважена затримувати людей. Тоді правоохоронці на законній підставі можуть забрати людину у ТЦК та СП. В інших випадках силоміць доставляти громадянина у військкомат незаконно.

  Що робити, якщо представники ТЦК діють неправомірно

  Треба мати при собі заздалегідь підготовлені документи та копії, які підтверджують право на відстрочку або звільнення від призову.
  Треба заздалегідь підготувати номери телефонів адвоката чи організації, які можуть надати консультації та допомогу у випадку порушення ваших прав.
  Також необхідно проінструктувати близьких, що робити у випадку вашого затримання.

 Що робити, якщо вас силоміць намагаються забрати в ТЦК

  Необхідно залишатися спокійним та не чинити опору
  Намагатися записати все це на відео (це може стати доказом порушення ваших прав)
  Треба запам’ятати імена і посади працівників, які вас забирають (це може бути важливим під час подальшого оскарження їхніх дій)
  Радимо зателефонувати до адвоката або зв’язатися з правозахисними організаціями
  У разі примусу підписати будь-які документи, радимо відмовитися робити це без попередньої консультації з адвокатом
  Варто пам’ятати, що завжди можна подати заяву у поліцію, якщо ви стали жертвою насильницьких дій з боку працівників ТЦК.
  Також, якщо ваші права були порушені, ви можете подати скаргу до суду або відповідних органів. За необхідності, можна залучити адвоката, щоб він допоміг скласти скаргу та супроводжувати процес.

Нагадаємо, раніше ми писали

Коли почнеться навчальний рік 2024-2025: стала відома дата