Як стерилізувати банки. Усі способи, якими користуються господині

Літо — гаряча пора для українських господинь, адже це час заготовок на зиму. І щоб консервація не "вибухнула", а її смак тішив усю родину, найважливіший етап — це правильна стерилізація банок. Недостатня обробка є головною причиною псування продуктів. Розбираємо найефективніші та найпопулярніші способи стерилізації, які гарантують ідеальний результат. Дніпровська порадниця розповість вам, якими способами можна стерилізувати банки, адже зараз під час консервації, це дуже актуально.

Правильна стерилізація — запорука того, що консервація збережеться до зими без неприємних сюрпризів. Розповідаємо, скільки хвилин стерилізувати банки у мікрохвильовці чи окропі.
Одна з найпоширеніших проблем під час зберігання домашніх запасів — «вибухання» банок. Найчастіше це трапляється через неправильну стерилізацію. Варто знати кілька правил підготовки самих банок для консервації.

Перед початком консервації важливо перевірити стан тари. Для заготовок підходять лише цілі банки — без тріщин, сколів чи інших пошкоджень. Кришки краще використовувати нові. Якщо ж берете ті, що були у використанні (йдеться про «швидкозакрутки»), уважно огляньте їх, адже на них не повинно бути іржі, подряпин або деформацій.

Перед стерилізацією ретельно вимийте банки та кришки за допомогою натуральних засобів — наприклад, соди. Потім можна переходити до стерилізації.

Як стерилізувати банки окропом

Це один із найпоширеніших та перевірених способів.

Налийте в каструлю воду приблизно на половину об’єму та доведіть до кипіння.
Опустіть у воду кришки.
Над каструлею встановіть друшляк, сито або решітку та розмістіть банки шийкою донизу.
Час стерилізації залежить від об’єму тари. До 1 л — 6-8 хвилин, 1-2 л — 10-15 хвилин, 3 л і більше — 20-25 хвилин.
Після появи великих крапель води на внутрішніх стінках банки стерилізацію можна завершити.
Простерилізовані банки поставте на чистий сухий рушник шийкою донизу, кришки — внутрішньою стороною вниз.
Скільки хвилин стерилізувати у мікрохвильовці
Зверніть увагу, що у мікрохвильовій печі стерилізувати можна лише банки, не кришки.

У кожну банку налийте 1,5-2 см води.
Помістіть їх у мікрохвильову піч.
Встановіть максимальну потужність та стерилізуйте 3-5 хвилин.
Коли вода закипить, а на стінках з’являться краплі — процес завершено.
Обережно злийте воду та поставте банки на рушник шийкою донизу до повного висихання.

Як стерилізувати банки в каструлі

До каструлі приблизно до половини наливаємо воду. Чекаємо, доки вода закипить, після чого кладемо до неї кришки для консервації.
Зверху над каструлею кладемо друшляк, сито або решітку. Виставляємо сухі банки шийкою донизу.
Банки до 1 л тримаємо над парою приблизно 6-8 хвилин, об’ємом 1-2 л — 10-15 хвилин, понад 3 л та трилітрові — 20-25 хвилин. Коли на внутрішніх стінках банок з’являться великі краплі води, стерилізацію можна закінчити.
Простерилізовані банки ставимо на сухий рушник шийкою донизу, а простерилізовані кришки виймаємо і також кладемо на рушник внутрішньою стороною донизу. Використовувати банки можна, коли вони разом із кришками повністю висохнуть.
Як варіант, можна поставити банки до великої каструлі шийкою вгору або навіть розмістити їх горизонтально. Туди ж кладемо кришки. Наливаємо до каструлі і банок холодну воду так, щоб вона покривала горлечка. Доводимо воду до кипіння і стерилізуємо протягом 15-20 хвилин.
Як стерилізувати банки за допомогою чайника
Кладемо одразу всередину чайника кришки від банок. Заливаємо воду і кип’ятимо її.
В отвір чайника ставимо шийкою донизу суху банку. Як варіант, якщо банка невелика, її можна «почепити» на носик чайника.
Тримаємо банки над парою в залежності від її об’єму.
Після закінчення стерилізації кладемо банки сушитися на рушник.
 

Стерилізація банок

Як стерилізувати банки в мультиварці, пароварці
Наливаємо до чаші пароварки чи мультиварки воду і кладемо туди кришки. Встановлюємо насадку для приготування їжі на пару і ставимо на неї зверху сухі банки шийкою донизу.
Вибираємо режим «Варіння на пару» та вмикаємо пароварку чи мультиварку.
Чекаємо, доки вода закипить, і стерилізуємо, в залежності від об’єму банки — від 6-8 хвилин маленькі банки до 25 хвилин — трилітрові.
Кладемо банки та кришки на чистий сухий рушник і чекаємо, доки вони висохнуть.

Як стерилізувати банки у духовці

Поміщаємо сухі банки на деко або решітку до холодної духової печі, можна також помістити разом із банками кришки, що закручуються. Якщо кришка з гумою, стерилізувати в духовці її не можна, для цього придатна лише стерилізація кип’ятком до 15 хвилин.
Виставляємо температуру в духовці на 100-110° C. Стерилізуємо банки за такої температури 20 хвилин.
Вимикаємо духову піч, банки залишаємо всередині, щоб вони трохи охололи. Дістаємо ще теплі банки за допомогою сухого рушника. Якщо використати вологий рушник, банка може лопнути.

Як стерилізувати банки у мікрохвильовій печі

В мікрохвильовій печі не можна стерилізувати кришки, лише банки.
Наливаємо до банок на 1,5-2 см води та ставимо їх до мікрохвильової печі. На максимальній потужності стерилізуємо банки 3-5 хвилин.
Коли вода закипить, а на стінках самих банок всередині з’являться краплі, стерилізацію можна закінчити.
Обережно виливаємо з банок воду і кладемо на сухий рушник шийкою донизу.

Нагадаємо, раніше ми писали

Чому мутніють консервовані огірки. Що робити господині