Як у Дніпрі важкохворі та невиліковні пацієнти отримують комплексну паліативну допомогу

У Дніпрі важкохворі та невиліковні пацієнти отримують комплексну паліативну допомогу. Це симптоматичне лікування (знеболення), а також психологічна та соціальна підтримка. Приймає таких пацієнтів паліативне відділення, яке працює на базі однієї з міських лікарень. Зараз у ньому перебувають 65 хворих. Наймолодшому пацієнту – 38 років, найстаршому – 101. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на Дніпровську міську раду.

0x0 (23)

"Паліативна допомога – це покращення якості життя хворих та їхніх родин. Часто сім’ям пацієнтів буває складніше, ніж самим хворим. Завжди важко відпускати рідну людину, бачити, як вона згасає. Тож це комплекс допомоги – психологічної, соціальної та медичної. Важливо розуміти, паліативна поміч буває амбулаторна, стаціонарна, також працюють виїзні бригади. Але в усіх випадках направлення має видавати сімейний лікар, який веде хворого", – розповіла пані Тетяна, в. о. завідувачки відділення паліативної допомоги.

0x0 (24)

Враховуючи специфіку роботи, лікарі цього відділення обов’язково проявляють чуйність та емпатію.

0x0 (20)

"У цілому ми працюємо як і інші терапевтичні відділення. Зранку в нас п’ятихвилинка, потім обхід, призначення лікування, якщо є нові пацієнти – первинний огляд. Я працюю вже другий рік, це важка робота. Але медицина мені подобається, і я була до цього готова", – розповідає лікарка Юлія.

0x0 (18)

Відділення паліативної допомоги працює у Дніпрі з 2018 року. З середини 2021-го – на базі однієї з міських лікарень. Торік відділення переїхало в новий корпус. За цей рік обслужили 430 хворих, з них 38 ВПО. Аби відділення відповідало всім європейським стандартам, його приміщення повністю перебудували з урахуванням потреб людей з інвалідністю. Тут облаштовано 29 палат на 2-3 пацієнти. Вони обладнані системами сповіщення та відеоспостереження, пожежною сигналізацією. У кожній передбачено санвузол та душова. Окрім палат, у відділенні є перев’язувальна, лабораторія та рентгенкабінети. Також є кисневі концентратори та генератор.

0x0 (22)