Як уникнути отруєння грибами та що робити, якщо це сталось: поради від МОЗ
Підвищена вологість та висока температура на початку жовтня відкрили початок осіннього сезону грибів. Разом із тим, різко зросла кількість отруєнь. З початку жовтня грибами отруїлися 55 українців. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Центр громадського здоров’я МОЗ.
Серед 55 людей, що отруїлися у жовтні, 9 – дітей. Загалом з початку 2024 року від отруєння дикорослими грибами постраждали 90 людей, із них — 19 дітей.
Як правильно збирати гриби
- перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. якщо гриб викликає сумнів — не кладіть в кошик;
 - не збирайте старих, перезрілих чи дуже молодих грибів із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними;
 - будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
 - не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;
 - не збирайте грибів під час посушливої погоди. Тоді обмін речовин у організмі гриба змінюється, він втрачає воду та накопичує токсин;
 - не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
 - не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку.
 
Як правильно готувати дикорослі гриби
Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій:
- готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору;
 - промийте їх і обробіть термічно;
 - ще раз наголошуємо: сирі гриби не вживайте.
 
Кому не варто вживати гриби
Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок.
Кому слід обмежити вживання грибів:
- діти;
 - вагітні;
 - літні люди;
 - ослаблені люди;
 - люди з проблемами травної системи.
 
Слід підкреслити, що для дітей, гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.
Які ознаки отруєння грибами
Симптоми (ознаки) отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів.
- блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
 - різкий біль у животі;
 - головний біль;
 - підвищення температури тіла;
 - галюцинації;
 - холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
 - судоми;
 - задуха;
 - марення;
 - зниження частоти пульсу, запаморочення.
 
Що робити при отруєнні
За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112. Повідомте:
- симптоми;
 - причину отруєння;
 - що вже робили для допомоги потерпілому.
 
Треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури:
- випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої);
 - викликати блювання;
 - повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.
 
Дати потерпілому сорбенти (активоване вугілля) і дотримуватися постільного режиму.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Також раніше ми писали Як скористатися безоплатним лікуванням безпліддя в Україні: інструкція