Як виростити м’яту на підвіконні: поради посадки та догляду

Мріяти про свіжу м’яту в будь-яку пору року стало реальністю! Виростити цю ароматну рослину на підвіконні зовсім нескладно. Вона не лише прикрасить вашу кухню, але й додасть неповторного аромату чаю, коктейлям та стравам.

М'ята — невибаглива культура, яку легко виростити в домашніх умовах. Досить посадити її у вигляді насіння або живців, правильно підібрати тару та забезпечити належні умови для її зростання. М'ята в домашніх умовах зростає та розвивається досить швидко. Розмножувати м'яту можна двома способами — насінням і живцями.

Вирощування м'яти з насіння

Насіння можна зібрати самостійно або купити. Для їх пророщування в  ґрунті потрібно зробити невеликі борозенки або ямки, в які на глибину в пів сантиметра необхідно заглибити насіння.

Свіжі посіви слід регулярно поливати теплою водою з пульверизатора і тримати при температурі від 20 до 25 градусів. Спочатку все насіння пророщується в одній ємності, але після появи пари справжніх листків пікірують по окремих горщиках.

Живцювання

Вирощувати м'яту на підвіконні з живців теж можна двома способами — з верхніх або низьких відростків.

Обрізана на пару сантиметрів верхівка на кілька днів поміщається в склянку з водою до тих пір, поки не з'являться корінці. Частина кореневища висаджується в  ґрунт відразу ж. В домашніх умовах для м'яти необхідний пухкий родючий ґрунт. Добре підходить для цього торф'яний ґрунт з невеликою домішкою піску.

Найкраще починати садити м’яту в березні – квітні. Перші паростки з’являються за два – три тижні. Для вирощування в домашніх умовах сорти м’яти такі ж, як і для саду — перцева, лимонна, кучерява, домашня, ментолова тощо.

Як доглядати за м’ятою в горщику

Також можна дві частини городнього  ґрунту змішати з однією частиною перегною або просто купити в спеціалізованому магазині готовий субстрат. Городній ґрунт варто попередньо продезінфікувати, помістивши його на 30 хвилин у розігріту духовку або обробивши розчином марганцівки.

Як виростити м'яту в горщику: важливо правила

Якщо вам потрібно знати, як виростити м'яту в горщику, то слід розуміти, яких умов потребує  рослина. Для нормальної вегетації культури важливі наступні умови:

Освітлення. Ідеальним для м'яти є велика кількість розсіяного сонячного світла або легка півтінь. Прямі сонячні промені рослина не любить (листя засихають).
Температура. Вона повинна бути не нижче 20 і не вище 25 градусів, за умови достатнього освітлення. Якщо ж світла бракує, то м'яту можна вирощувати при 15 градусах тепла.
Полив. У холодну пору року поливати м'яту потрібно помірно, ґрунт у горщику не повинен бути постійно вологим. Влітку частоту поливу можна збільшити, щоб не допустити пересихання коренів рослини.
Підгодівля. Як тільки з'являться перші молоді пагони, м'яту слід підгодувати літром води з розчиненим у ньому грамом сечовини. Взимку підгодовувати рослину не потрібно, а влітку можна вносити невеликі порції мінеральних добрив.
Вирощувати вдома на підвіконні можна практично усі види м'яти, але віддавати перевагу краще сортам, які не розростаються до великих розмірів. В іншому випадку ваша м'ята має переїхати на підлогу і оселитися у великому горщику.

Якщо ви задаєтеся питанням, що можна виростити на підвіконні крім м'яти, то варто спробувати вирощувати розмарин, базилік, цибулю, салат та іншу зелень.

Які труднощі можуть бути при вирощуванні м'яти

Труднощі у вирощуванні м'яти можуть виникати у любителів садівничих експериментів на підвіконні через нестачу освітлення: коли паросткам не вистачає світла, вони витягуються, а потім просто гинуть. Щоб захистити їх від загибелі, необхідне додаткове освітлення. Але тут теж головне - не перестаратися: якщо помістити лампи занадто низько, ніжні паростки отримають опіки. Правда, відразу помітити подібні проблеми буває складно, оскільки рослина просто стає дещо млявою: листочки опускаються, підсихають. У господаря відразу виникає бажання поливати своїх піддослідних. Але такі активні діє можуть загрожувати ще більшими опіками, оскільки крапельки води потрапляють на грунт і частково на незміцнілі листочки, а через це і опіки. Отже, щоб рослина відчувало себе комфортно, лампа для штучного освітлення повинна знаходитися на відстані 50 см. Хоча про полив забувати не потрібно. Але такий ретельний догляд потрібен м’яті тільки на початках, поки вона не зміцніє. Як тільки рослина досягне висоти 15 см, можна знизити інтенсивність своїх зусиль. Головне - це своєчасний полив, без якого м’ята виглядатиме змученої і слабкою, а її листя стане дрібним. Непоганим доповненням стане обприскування паростків, а також внесення добрив. Такі заходи прискорять ріст м’яти, зробить її більш міцною, дозволить легше пристосуватися до мікроклімату вашого дому.

Коли рослина стане досить міцною, її пересаджують в більш просторий посуд. Можна висаджувати в горщики поодинокі екземпляри, але краще виглядає кілька рослин, розміщених у довгому ящику. Доросла м’ята найкраще почувається на сонячному підвіконні, але без потрапляння прямих променів. Також вона непогано росте при легкому затіненні, але от на північному вікні вигляд у рослини буде не найпривабливіший.

Ідеальний варіант - висаджувати дорослі рослини групами, щоб вони підтримували одна одну. До того ж, таке розміщення дозволить отримати нові рослини, не докладаючи особливих зусиль. Просто при вільному рості м’ята легко насівається сама, що дозволяє значно полегшити процес вирощування. Тільки не забувайте періодично зрізати рослини до невеликих стовбурців, щоб поліпшити її зовнішній вигляд. В цілому, м’ята відрізняється особливою невибагливістю до умов вирощування, а при бажанні її можна на літо висаджувати в сад. Правда, після такого «курорту» доведеться їй шукати більший горщик .

Чому варто вирощувати м’яту вдома

Свіжість цілий рік: Навіть взимку ви зможете насолоджуватися ароматом свіжої м’яти.
Економія: Не потрібно купувати дорогі пучки м’яти в магазині.
Прикраса інтер’єру: М’ята додасть вашій кухні свіжості та життєрадісності.
Користь для здоров’я: М’ята має багато корисних властивостей, таких як заспокійливий ефект, поліпшення травлення та зміцнення імунітету.

Нагадаємо, раніше ми писали

Каланхое: пересадка без стресу для рослини