Як врятувати помідори від спеки: терміново зробіть це, щоб не втратити урожай

Аномальна спека, яка накрила Україну в останні дні, позначається на стані городніх культур. Сонце нещадно палить рослини, а дачники ризикують втратити урожай, в який вже вклали чимало праці. Про те, що потрібно терміново зробити на грядці з томатами, щоб врятувати урожай, повідомляє Дніпровська порадниця.

У цей спекотний час дуже важливо допомогти помідорам, щоб вони всі свої сили віддавали на налив плодів та стійко перенесли аномальну спеку.

Перше, що потрібно зробити – перевірити, чи обірвали ви все листки під кистями плодів, а якщо ні, то зробити це. Потрібно залишити тільки ті листки, які знаходяться над кистями – вони забезпечуватимуть процеси фотосинтезу та даватимуть поживні речовини нашим плодам.

Друге важливе правило - стежити за поливом і в жодному разі не давати пересихати ґрунту. Якщо ми допустимо пересушування ґрунту, то коріння не зможе вбирати з ґрунту кальцій, а тоді рослина забиратиме вологу з самих листочків і плодів. Тому в результаті ми отримаємо вершинну гниль томатів та втратимо весь свій урожай.

Також дуже важливо удобрювати помідори у спеку.

Третє: зараз було б дуже добре провести підживлення будь-яким добривом, де є вміст кальцію, можна провести обприскування кальцієвою селітрою з розрахунку 10 г на 10 л води, можна також полити кальцієвою селітрою під корінь, якщо ви не вносили дане добриво. Коли стоїть така спека з температурою повітря вище +30, пилок у суцвіттях ніби стерилізується – у цей час не може бути зав'язування плодів. Тому добре рано-вранці приходити на грядку і робити таке струшування рослин, щоб поки ще не настала спека, вони могли зав'язати плоди.

Також бажано провести підживлення борною кислотою.

Корисною буде підгодівля борною кислотою, але це можна робити в тому випадку, якщо ви ще не підгодовували нею свої помідори або останнє підживлення проводилося щонайменше 10 днів тому. Можна використовувати добре відому аптечну борну кислоту - це дешевий препарат, але єдина незручність - її потрібно розводити гарячою водою. 2 г борної кислоти розчиняємо у склянці гарячої води температурою 70 градусів та розмішуємо цю суміш у 10 л води. Цим розчином робимо обприскування кущів томатів.

Також іноді у кущів помідорів може бути дефіцит бору - тоді у них відмирає точка росту, листочки робляться тоненькими і скручуються, прожилки в листочках темніють аж до чорного кольору, також може бути деформація і засихання самих квітів і відростання великої кількості тонких і тендітних пагонів. Усе це означає, що у рослинах не вистачає бору. Зараз є багато препаратів, де є у складі бор, тому можна використовувати будь-який із них.

Можна провести підживлення натуральними добривами.

Якщо віддаєте перевагу екологічним добривам і використовуєте органіку, то незамінним добривом є настій деревного попелу. Він багатий калієм і фосфором, які так необхідні для плодоношення томатів. Також корисно підгодувати кущі томатів настоєм кропиви – кропива допомагає утворенню квітів та дає можливість кращому плодоношенню томатів. У поєднанні з деревним попелом - це вийде чудове добриво.

Також раніше ми писали Антуріум або "чоловіче щастя": як доглядати за квіткою, щоб цвіла цілий рік