Як зменшити вміст нітратів у ранніх овочах: корисні поради

З настанням весни на ринках та в магазинах з'являються перші врожаї молодої картоплі, капусти, полуниці та інших сезонних продуктів. Однак рання городина та садовина можуть містити підвищений рівень нітратів, що становить небезпеку для здоров'я, повідомляє Дніпровська порадниця.

Українців застерігають, що забрудненi нiтратами овочi ззовнi такi ж, як i звичайнi: без запаху i видимих домiшок, із знайомим смаком.

Нітрати в організмі людини перетворюються на нітрити, які порушують здатність гемоглобіну переносити кисень, що може спричинити кисневе голодування. Найбільший ризик нітратного отруєння мають діти, вагітні жінки, люди похилого віку, а також люди із серцево-судинними захворюваннями та анемією.

Щоб уникнути шкідливого впливу нітратів, фахівці радять купувати продукти в офіційних торгових точках, де проводяться лабораторні перевірки. На ринках продавці повинні мати експертні висновки щодо вмісту нітратів, а в магазинах має бути відповідна документація.


Найбільше нітрати накопичуються у буряку, редисці, салаті, шпинаті, молодій капусті, кабачках, моркві, огірках та кропі. Ранню продукцію слід зберігати у холодильнику при температурі +2°C, що сповільнює перетворення нітратів у нітрити.

Перед вживанням овочі та фрукти необхідно ретельно мити або вимочувати. Теплова обробка (бланшування, варіння, тушкування) знижує вміст нітратів на 20-30%, проте вони залишаються у відварі, тому його не слід вживати.

Зменшити негативний вплив нітратів на організм допомагає вживання вітамінів С, А та Е. Дотримання цих рекомендацій допоможе мінімізувати ризики для здоров’я під час споживання ранніх овочів і фруктів.

Також раніше ми писали Ранній сигнал тривоги. На Дніпропетровщині прихованохоботники з'явились раніше через аномальне тепло