Як зустріти Яблуневий спас. Найкращі рецепти пирогів з яблуками

У суботу, 19 серпня, православні святкують Преображення Господнє, яке в народі називають Яблуневий спас. Цього дня, за традицією, готують страви з яблуками. Дніпровська панорама пропонує кілька оригінальних рецептів. 

Яблучний пиріг на сковороді

  • Яблука - 2 шт. (350-400 г)
  • Яйце - 2 шт.
  • Цукор - 80 г
  • Ванільний цукор - 10 г
  • Дрібка солі
  • Розтоплене вершкове масло - 25 г
  • Сметана чи йогурт – 120 г (злегка теплі чи кімнатної температури)
  • Борошно - 160 г
  • Розпушувач - 10 гКориця та цукрова пудра до смаку, щоб посипати пиріг зверху.

Приготування: наріжте яблука на кубики. Збийте 2 великі яйця кімнатної температури з цукром, ванільним цукром і щіпкою солі. Додайте розтоплене вершкове масло, сметану, борошно, розпушувач. Розмішайте тісто до однорідності. Введіть у масу яблука.

Змастіть сковороду вершковим маслом, викласти масу і випікайте під кришкою на невеликому вогні 30-40 хвилин. Переверніть пиріг за допомогою пергаменту та тарілки й випікайте ще 10 хвилин.

Змішайте цукрову пудру з корицею та посипте нею пиріг.

Яблучний штрудель із лавашу

  • Лаваш тонкий - 2 шт.
  • Яблука - 400 г (3 шт.)
  • Яйце - 1 шт.
  • Олія вершкове - 65 г
  • Конфітюр (варення) - 6 ч. л.
  • Мед - 1 ст. л.
  • Кориця - до смаку
  • Пудра цукрова - до смаку

Приготування: наріжте півкільцями яблука. Поставте грітися сковороду з вершковим маслом. Обсмажте на помірному вогні яблука. Додайте конфітюр та корицю. Потримайте 5-7 хвилин у своєму соку.

Розігрійте духовку до 195 градусів. Змішайте яйце з м'яким вершковим маслом. Візьміть два круглі вірменські лаваші, вилийте на них суміш яйця з маслом. Розмажте пензликом.

Викладіть начинку та загорніть лаваші. Відправте до духовки на 10-12 хвилин. Наш штрудель готовий. Посипте його цукровою пудрою, коли він охолоне.

Пісний пиріг "Три склянки"

  • Борошно - 1 склянка
  • Цукор - 1 склянка
  • Манка - 1 склянка
  • Розпушувач - 1 ч. л. з гіркою
  • Вода - 200 мл
  • Соняшникова олія - 30 мл

Приготування: змішайте в сухому посуді борошно, манку, цукор, розпушувач. Перемішайте. Розділіть на чотири частини. Яблука почистіть і натріть на тертці. Розділіть на три частини. Форму діаметром 20 см застелите пергаментом і змастить олією. Викладіть чергуючи сухі інгредієнти та яблука. Розподіляйте і злегка притискайте.

Змішайте воду з рослинною олією і акуратно влийте в пиріг. Зробіть проколи вилкою, щоб розподілити рідину. Відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин.

Готовий пиріг залиште охолонути і присипте цукровою пудрою. 

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати гарбузове варіння, яке люблять у ЗСУ.