Яке сьогодні свято. 10 квітня - головна заборона дня, чому не можна брати в руки ніж та ножиці

10 квітня – день, який поєднує в собі різні емоції та події. Це Міжнародний день братів і сестер, коли ми можемо з вдячністю згадати про своїх близьких людей, з якими поділили життя, радощі та печалі. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Церковне календар 10 квітня знаменує день пам'яті мучеників Терентія, Африкана, Максима, Помпія, Зінона, Олександра, Феодора і 33 інших. Їхня стійкість у вірі та самопожертва нагадують про цінність духовних переконань та силу людського духу. За старим стилем 10 квітня - день пам'яті преподобного Іларіона Нового.

Терентій жив у III столітті, в Карфагені й постраждав за Христа при імператорі Декії. Імператор видав указ, в якому всім підданим наказували принести жертви язичницьким ідолам, інакше на них чекають тортури. Багато християн, злякавшись, підкорилися, але Терентій і ще 40 осіб заявили про свою вірність Спасителю. Правитель був дуже здивований такою сміливістю, але все одно Терентія і його трьох друзів заточили в темницю. Решту ж спробували переконати, але, коли побачили, що це все безуспішно, стратили. У камеру до Терентія і його друзів запустили отруйних змій, проте християни продовжували молитися і гади накинулися на катів. Тоді мучеників також засудили до страти.

Що не можна робити 10 квітня

  • Не рекомендується лаятися і лихословити.
  • Заборонено розважатися, особливо танцювати.
  • Не можна пити алкогольні напої.
  • веселитися, пліткувати, заздрити, ображати людей або тварин, відмовляти в допомозі, милостині.

  • Триває Великий піст 2024 року - тим, хто поститься, забороняється гаряча їжа, олія, належить сухоїдіння.

  •  

    Народні прикмети також забороняють у цей день користуватися гострими предметами - ножем, сокирою, пилкою або навіть ножицями, заборона пов'язана з тим, що всі святі мученики були страчені.

Народні прикмети 10 квітня

У народному календарі 10 квітня - свято Терентьєв день. Прикмети говорять про погоду та врожай. Тож придивляйтесь до сьогоднішнього дня, щоб знати, яким буде рік та яким урожай

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день. Народні прикмети 10 квітня дають нам можливість зазирнути в майбутнє. Ранковий туман віщує дощ, а павуки, що сидять високо на павутині, – нічні заморозки. Ясне небо обіцяє багатий урожай, а "сережки" на ліщині – остаточне прощання з морозами.

  • дивилися, який сьогодні день: вранці туман, а сонця не видно — буде дощ;
  • вночі високо на павутині сидять павуки — можливі заморозки;
  • ясне небо — цього року буде великий урожай;
  • на ліщині вже з'явилися "сережки" — на морози можна більше не чекати.
  • багато птахів на деревах - буде спекотне і сонячне літо;
  • дощ цього дня - влітку чекай на посуху;
  • сильний вітер - до неврожаю;
  • у будинку з'явилися маленькі павуки - до потепління.

Цього дня потрібно спостерігати за сходом сонця - якщо воно в серпанку або мареві, то рік буде хлібородним. Звідси пішла і друга назва свята - Терентій Маревний.

Традиції цього дня закликають до раннього пробудження та спостереження за сходом сонця, щоб передбачити погоду та спрогнозувати майбутнє.

Іменини дня

Іменинники 10 квітня – Олександр, Максим, Терентій, Яків, Федір. Їхнім талісманом є аметист, камінь, який символізує мудрість, щирість та духовність.

10 квітня – день, який спонукає до єднання, пам'яті та сподівань. Це день, коли ми цінуємо братські та сестринські узи, згадуємо про духовні цінності та віримо в щасливе майбутнє.

Нехай цей день буде сповнений тепла, добра та єднання!