Чи треба білити дерева. Корисні поради та думки досвідчених фахівців

Білити чи не білити дерева: розвінчуємо міфи та шукаємо альтернативи. Білені стовбури дерев – звичний для українського пейзажу образ, який, на перший погляд, свідчить про порядок та доглянутість. Проте, чи дійсно побілка несе користь для дерев, чи це лише данина радянським традиціям? Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Різні думки. Навіщо білити дерева і чи потрібно це робити

Попри те, що українські міста часто рясніють ще білими ніжками дерев навесні, насправді ж така практика досить застаріла й може вважатися пережитком радянського минулого. Згадайте, як раніше білили дерева та бардюри на суботниках, перед Паскою у Чистий четвер.

По-перше, у ті часи вона візуально давала відчуття порядку, тому всі ділянки поряд з державними та військовими установами були наповнені побіленими деревами.

По-друге, раніше така практика вважалась дієвою. Проте за стільки років вона так і не дістала ґрунтовного підтвердження. А ось те, що за великої концентрації вапна, суміш для побілки може практично спалити кору дерева навесні, досить легко перевірити. Хоча з наслідками й доведеться зрештою довго боротись.

Також раніше фахівці Ботанічного саду Національного лісотехнічного університету України пояснювали, що вапно має агресивну дію на дерево, а тому у великій концентрації воно може завдати опіків і пошкодити кору рослин. Після цього дерева можуть часто хворіти.

Що додавати у розчин для побілки дерев

Якщо до розчину ще й додають мідний купорос, то може виникнути перенасичення ґрунту міддю.
І це спростовує один із міфів про користь побілки, про які розповів на своїй сторінці в Instagram вільний фермер Марк. Чоловік пояснює, що насправді побілка дерев перешкоджає газообміну, порушує баланс вологи, не пропускає світло.

Через це навесні дерева погано прокидаються, відстають у розвитку.

Другий міф, про який розповідає вільний фермер — це краса побілки. І його спростувати можна дуже легко: для цього варто лише подивитись на дерева з та без білої суміші на стовбурі. Тоді вибір стає очевидним.

Дерева гарні й без вапна. А як у ігших країнах

У світі здебільшого дерева не білять. Так само як і не кронують, — пише вільний фермер Марк.
Крім того, у квітні 2019 року заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе писав на Урядовому порталі, що естетика побілки дерев у містах — дуже суперечлива.

Чорно-білі дерева у 21 столітті — дуже суперечлива естетика і сумнівна користь. А білі бордюри — відвертий несмак. Крім цього, на таке біління ще й витрачаються кошти.
Натомість політик пропонував звернути увагу на закордонну практику благоустрою. Наприклад, робити частіше розмітку на проїзній частині доріг та розв’язати проблему зі збором сміття в населених пунктах.

До того ж білити декоративні дерева та бордюри в Україні заборонено ще з 2006 року наказом Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України. Зокрема, йдеться про побілку лип, кленів, тополь та інших дерева, які ростуть уздовж доріг в українських населених пунктах.

Тоді виникає питання, а як тоді бути з побілкою фруктових дерев? Їх білити у своєму господарстві не заборонено. Тут часто думки розділяються, і різні господарі та господині надають перевагу своїм улюбленим методам. Проте питання користі побілки дерев буде більше ставитись під сумнів, ніж використання альтернативних способів.

Може бути шкоди більше, ніж користі

Як пишуть фахівці Ботанічного саду Національного лісотехнічного університету України, наприклад, білити вапном можна лише плодові дерева в садах. Та якщо не дотриматись низки чітких вимог, може бути більше шкоди, ніж користі. Крім того, найкраще це робити тоді не навесні, а в грудні, щоб з настанням морозів дерево було захищене й від прямих променів сонця, і від шкідників.

Фермер Марк пояснює, що все одно в боротьбі зі шкідниками вапно не буде достатньо ефективним. На думку фермера, їх може побороти лише купорос, або ж спеціальні препарати.

А ви як вважаєте, чи потрібно білити дерева? Пишіть свою думку в коментарях! Будемо вдячні за ваші думки.

Коли навесні білити дерева і навіщо 

По-перше, весняна побілка необхідна, щоб захистити стовбури і гілки дерев від сонячних променів - в квітні на них ще немає листя, тому рослині важко захищатися від ультрафіолету. По-друге, навесні назовні вилазять комахи, яким вдалося перезимувати, і починають поїдати кору дерева. Побілка допомагає - на її тлі шкідників відмінно видно, тому птахам легше їх склювати і врятувати ваш сад.

Оптимальний час для такої процедури - місяць, в якому температура повітря вдень тримається в діапазоні 11-15ºC. 

Чим краще білити плодові дерева - оптимальний варіант

Всього існує три безпечних варіанти, чим можна і потрібно білити дерева - розчином з вапном, водно-дисперсійною фарбою або "водоемульсіонкою". Незалежно від складу, який ви виберете, він повинен складатися з:

білого пігменту - крейди або вапна, щоб захистити кору від сонця;
клеючої основи - вона закріплює пігмент на корі дерева;
фунгіциду - знищує інфекцію в тріщинах.
Найпростіший і популярний спосіб - це вапняний або крейдяний розчин. Допоміжні складові можуть відрізнятися, але в основі завжди повинні бути ці два компоненти. 

Звернення до читача:

А ви що думаєте про побілку дерев? Поділіться своїми думками та досвідом у коментарях!

Нагадаємо, раніше ми писали

Врятуйте ваш сад: перша та найголовніша обробка по зеленому конусу