Які банки з консервацією не можна перевертати: поради господиням

Консервування — це справжнє мистецтво, а перевертання банок догори дном є однією з найпопулярніших порад. Однак це правило працює не завжди. Розповідаємо, які банки з консервацією не варто перевертати, аби уникнути неприємних сюрпризів. Детальніше розповість Дніпровська порадниця з посиланням на УНІАН.

Чому потрібно перевертати банки після закручування

Досвідчені господині перевертають тільки ті банки, які закриваються спеціальним ключем. Для них використовуються кришки з ущільнювальною гумкою.

Особливість такої консервації в тому, що повітря через теплий вміст банки може почати сильно тиснути на кришку. Перевертання ємності знижує цей тиск і дає змогу вмісту рівномірно охолонути. Так кришка не деформується в процесі.

Крім того, це вважається додатковою стерилізацією, адже спершу гарячий салат, джем чи компот покриває тільки частину банки, а після перевертання - всю іншу поверхню.

Потім консервацію загортають і залишають остигати. На це йде близько трьох-чотирьох днів. Згодом "закрутки" перевертають і прибирають на зберігання.

Недосвідчені господині часто задаються запитання, чи можна не перевертати банки під час консервації. Виявилося, що - так. Це важливе правило, коли використовуються гвинтові кришки.

Чому не можна перевертати банки з гвинтовими кришками


Гвинтові кришки (інша назва "твіст-офф") останніми роками стають дедалі популярнішими, адже для них не потрібен закаточний ключ. З їхньою допомогою можна щільно закрити банку, не даючи повітрю проникнути всередину. Хоча виробники часто вказують, що консервацію з цими кришками не можна перевертати, далеко не кожен ознайомлюється з інструкцією на етикетці.

Причина криється в полімерному покритті кришки. Після закручування воно розширюється і герметично закриває банку. Коли "закрутка" остигає, всередині виникає вакуум. Саме через нього при відкритті банки з кришкою "твіст-офф" можна почути тихий хлопок.

Якщо ж консервацію перевернути, то полімерне покриття може постраждати і зросте ризик "вибуху". Усередині виникне надлишковий тиск.

Запам'ятавши, чи можна перевертати банки з кришками, що закручуються, ви забудете про те, що консервація здатна "вибухнути".

Важливо: завжди використовуйте чисті та сухі банки, а також перевіряйте цілісність кришок. Це допоможе вам зберегти консервацію надовго.

Нагадаємо, раніше ми писали

Сонячне варення з кавунових кірочок: літня екзотика у кожній банці