Є реальний шанс зламати хід подій: західні експерти озвучили сценарії закінчення війни в Україні

Військові експерти з Заходу дедалі більше озвучують думки про те, що вирішальний момент у війні Росії та України вже настав. Forbes, посилаючись на експертні думки, опублікував три ймовірні сценарії завершення війни в Україні. Детальніше розповість Дніпровська Панорама

Першим варіантом є перехід конфлікту у довготривалу, багаторічну боротьбу. Як повідомляють фахівці, атакувальні ресурси Росії вже наближаються до межі, і найближчим часом вона може їх втратити. Лінія фронту в такому разі стане статичною і війська стануть на позиційний захист на всіх напрямках. Кожна зі сторін намагатиметься досягти локального успіху, концентруючи максимальні зусилля на певній ділянці фронту.

Попри те що РФ вдається підтримувати стабільну чисельність військ, їхня якість поступово падає. Неможливо щодня проводити масовані атаки без істотних втрат. Ці втрати насамперед стосуються найбільш активних штурмових підрозділів – морської піхоти, десанту, спецпризначенців, розвідки. Їх неможливо поповнити звичайними мобілізованими, такий рід військ потребує підготовки і готовності йти в прямий бій. Протягом найближчих двох місяців Росія може втратити майже всі штурмові підрозділи. Далі їй доведеться покладатись або на значно менш підготовлених солдат, яких часто важко змусити йти в атаку, або ж відмовитись від наступальних дій взагалі, – пише Forbes. 

Зазначається, якщо до цього моменту ЗСУ зможуть зберегти достатньо сил і завдати ворогу великих втрат, то подальше просування російських військ буде надто ускладнено. Найбільша небезпека полягає в тому, що війна Росії проти України в такому разі перетвориться на війну артилерії проти піхоти, і перейде в затяжну фазу. Втім це не означає, що війська стануть на захист позицій на всіх напрямках, а фронт стане статичним – навпаки сторони намагатимуться досягти локального успіху, концентруючи максимальні зусилля на певному напрямку. 

Другим, більш позитивним варіантом експерти називають завершення війни до кінця року. Втім, фахівці зазначають, такий сценарій може справдитися тільки якщо в найближчі декілька місяців ЗСУ зможуть відбити Херсон та прорватися до Мелітополя. В такому разі подальша битва за південь для Росії стане марною, і вона змушена буде відступити. 

Мелітополь – це ключ до сухопутного коридору в Крим, а Херсон – єдиний захоплений обласний центр. Зупинка навіть повільного просування в Донецькій області означатиме, що вихід на адмінмежі Донецької області Росія також не здатна забезпечити, – йдеться у матеріалі.

В такому випадку в РФ лишиться два варіанти: або повертатися до кордонів 23 лютого та погоджуватися на мирні переговори з Україною, або оголошувати загальну мобілізацію та класти сотні тисяч своїх солдат аби досягти хоча б однієї з цілей "спецоперації". 

Негативним аспектом цього варіанту завершення війни експерти називають ймовірність поновлення наступу РФ за 5-10 років. Втім, є надія, що протягом цього часу українська армія стане набагато прогресивнішою за армію ворога. 

Ще одним сценарієм завершення війни, на думку експертів, є динамічна розв'язка конфлікту. Це означає, що ЗСУ можуть раптово змінити тактику та стратегію, відтак багатомісячна статична війна раптом перетвориться на стрімкий прорив. Втім, аби такий сценарій справдився, мають зійтися декілька факторів: 

  1. Російські солдати мають повністю зневіритися в своїй операції. Це підірве не тільки бойовий дух солдат, а й підтримку від населення.
  2. Росія має відчути гострі проблеми з постачанням зброї та припасів. Відмічається, що цей пункт плану вже активно взялися виконувати українські бійці: протягом останніх днів вони виявляють та знищують ворожі склади та командні пункти. Якщо так піде і надалі, забезпечення лінії фронту для росіян опиниться під загрозою. Артилерія і танки відчують нестачу боєприпасів, а ротація і підтримка військ будуть зірвані.
  3. ЗСУ мають морально зламати ворога. Остаточно це станеться тільки тоді, коли українські бійці здобудуть в бою перемогу, що значно перевищить усі успіхи, яких досягли росіяни.

Експерти також наголошують, що багато в чому подальший розвиток ситуації на фронті залежатиме від темпів постачання західної зброї до України. Очікується, що за декілька місяців Росія може змінити тактику і підлаштуватись під нові реалії війни. Тому саме зараз, доки армія РФ не адаптувалася до нових умов ведення війни, Україна може остаточно зламати ситуацію на свою користь. 

за матеріалами Forbes

Нагадаємо, раніше свій прогноз на закінчення війни зробив міністр оборони України Олексій Резніков