Євстратіїв день. Чому сьогодні треба йти за ялинкою та ліпити вареники з капустою

У середу, 13 грудня, в Україні відзначають православне свято пам'яті мучеників Євстратія, Авксентія, Євгена, Мардарія та Ореста. У народному календарі - Євстратіїв день. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

За переказами, мученики Євстратій, Авксентій, Євген, Мардарій та Орест були воїнами, які прийняли християнство. Вони були закатовані за свою віру в 250 році н.е.

Традиції

У цей день прийнято поминати мучеників Євстратія та його друзів, а також просити їх про захист та заступництво. У храмах відбуваються урочисті богослужіння, а віряни просять у святих допомоги у своїх справах.

У народному календарі Євстратіїв день вважається днем, коли починається зима. У цей день прийнято готувати вареники з капустою, пироги з капустою або картоплею, гриби, тушковані з картоплею.

Також у цей день прийнято ворожити на майбутнє. Дівчата збираються разом і пускають у воду пір'я, дивляться в дзеркало або кидають за плече хустку.

У деяких регіонах України в Євстратіїв день прийнято ходити в ліс за ялиною. Вважається, що ялина, зрубана в цей день, буде особливо міцною і красивою.

Про що моляться мученіку Євстратію

  • Заступництво в трудних ситуаціях.
  • Пом'якшення серця недоброзичливців.
  • Зцілення від хвороб.
  • Охорону від неприємностей та бід.
  • Надання сили та мужності у вірі.

У молитві до мученика Євстратія віряни просять його про допомогу у своїх справах, про захист від ворогів та про те, щоб він молився за них перед Богом.

Молитва мученику Євстратію

О, святий мученику Євстратію, вірний рабе Божий, ти мужньо за Христа постраждав, захищаючи свою віру. Моли Бога за нас, грішних, щоб Він простив нам наші гріхи і дарував нам мир і спокій. Нехай Він захистить нас від ворогів видимих ​​і невидимих, і нехай допоможе нам у наших справах.

Молимо тебе, святий Євстратію, молися за нас перед Богом, щоб Він почув наші молитви і дарував нам те, що ми просимо. Амінь.

Також у молитві до мученика Євстратія можна додати свої особисті прохання.

Що не можна робити 13 грудня

  • Не можна працювати, інакше весь рік буде важким.
  • Краще не ходити в ліс, інакше можна заблукати.
  • Не радять давати в борг, інакше весь рік будуть борги.
  • Не можна підстригатися, інакше волосся буде погано рости.
  • Краще не заводити нові справи, інакше вони будуть невдалими.

Євстратіїв день - це важливе свято для багатьох українців. Воно має свої традиції та заборони, які передаються з покоління в покоління.

Нагадаємо, раніше ми писали, що несе молодик у Стрільці та ретроградний Меркурій.