Засновник пивоваріння у Дніпрі. Дім Боте на проспекті Яворницького (фото)

У Дніпрі в Центральному районі на проспекті Дмитра Яворницького, 111, знаходиться пам’ятка архітектури місцевого значення охоронний № 113/1 «Пивзавод Боте. Корпус №1». Будівлі вже 133 роки. Технологію виробництва пива тут тримали в суворій таємниці. Завод закрився лише у 1984 році. Тобто через більше ніж століття після заснування. На зміну їй прийшов Дніпропетровський пивоварний завод, котрий відкрили в іншому місці, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради.

Як зазначили в управлінні, будівлю збудовано в 1890 році, як один з корпусів парового пиво-медоварного заводу торгового дому «Спадкоємці Ф.Ф. Боте». На першому поверсі розміщувались магазини, на другому – контора броварні та квартира управляючого, у підвалі – склади заводу та магазинів, котельна. Головні фасади мають еклектичне вирішення, були пофарбовані по цеглі та прикрашені значною кількістю ліпного декору, бічні та дворові фасади були вирішені в червоній керамічній цеглі без декору. Кутовий ризаліт було виділено півциркульним заскленим еркером з купольним завершенням та високим шатром з кованим шпилем і флюгером.

Під час бойових дій 1917-1921 рр. пам’ятка не постраждала. В 1919 р. будівлю було націоналізовано, в приміщеннях розмістився Центральний райком КП(б)У, з 1923 р. – міський «Харчотрест».

Під час капітального ремонту пам’ятки в 1940-і рр. було демонтовано кутовий еркер (опорну плиту перетворено на балкон), огородження покрівлі з балясинами, частину декору, шпиль. Після ремонту на 2-му поверсі розмістилася контора Дніпропетровської броварні «Укрголовпиво», на першому – крамниці та гастроном.

В наступні роки проводились лише поточні ремонти, заміна інженерних мереж, вікон, дверей і т. і.

З виїздом заводської контори та закриттям заводу в 1984 р. звільнені приміщення було передано Дніпропетровському Центру технічного обслуговування металообробного обладнання з програмним управлінням.

В 1990 р. Д/ф Укржилремпроєктом було розроблено проєкт реконструкції пам’ятки і розпочато демонтажні роботи.

В 1990-і рр. будівлю було приватизовано різними власниками, виконано сучасні ремонти під оренду: 1 поверх – магазини, 2 поверх – офіси.

На поч. 2000-х рр. окремі фрагменти головного фасаду по проспекту було оштукатурено та пофарбовано, до лівого крила пам’ятки було прибудовано 3-х поверховий ТЦ «Андрос».

В 2011 р. було проведено повне опорядження фасадів: штукатурення та фарбування, реставрація декору, відновлення втрачених елементів, заміна вікон та дверей. На кутовому ризаліті було демонтовану автентичну опорну плиту еркеру, влаштовано нову балкону плиту, коване огородження, на рівні 2-го поверху закріплено сучасний декор (каріатиди, лиштва з сандриком, фриз з кронштейнами, рослинний барельєф). В кінці 2010-х рр. в підвальних приміщеннях було відкрито магазин та ресторан.

Що відомо про пивзавод Боте

1873 – на Озерній площі (на ділянці колишньої Фабричної лікарні) Катеринослава Фердинанд Боте заснував перший паровий пивоварний завод на півдні України продуктивністю 80 тисяч відер пива на рік. За життя Ф. Боте завод так і не перетворився на значне підприємство.

1885 - опікунка спадкоємців Ф. Боте пані Спекерт виявила нове джерело доходів компанії. У зв'язку з відкриттям у місті Озерного базару вона влаштувала у дерев'яній огорожі ділянки з боку площі три дерев'яні лавки. При Спекерті було розпочато і кардинальну реконструкцію власне підприємства. Перший корпус був зведений ще 1873 р., а другий – 1896 р., третій – 1911 р.

1887 - у місті було 4 заводи. Завод спадкоємців Боте зварив 36 тис. дал пива

1890 - в Катеринославі з'явилася вражаюча уяву городян будівля з димарем, яка органічно вписалася в архітектурний ансамбль промислового центру.

18.11.1897 - ІІ-ї гільдії купець Володимир Фердинандович Боте продав завод харківському І-й гільдії купцю Маркусу Давидовичу Шкаффу. Той, своєю чергою, вже 5 серпня 1898 р. продав завод за 150 000 рублів спеціально організованому акціонерному товариству.

1901 – після пожежі у місті залишилися заводи Боте, Є.Г. Дюммлера та завод Полинського.

З 48 пивних, що були в місті на той час, 22 належали АТ «Пивоварний завод Н-ків Ф.Ф. Боте». Щоправда, від перших власників – родини Боте, суспільство на початок ХХ століття зберегло лише назву. Завод випустив пива на 182 тис. руб.

1920-1930-ті - завод націоналізували і він перебував в управлінні місцевого відділення українського тресту пивної промисловості «Нова Баварія», і залишився єдиним у Дніпрі. Після 1945 року завод реконструювали.

У грудні 1971 року відбулося урочисте відкриття ПБК «Дніпро». Стало зрозуміло, що дні старого заводу пораховані, хоча він ще й пропрацював цілих 13 років.

На місці заводу зараз знаходиться магазин тканин. Частина дому здається під офіси.

Нагадаємо, раніше ми писали: Одного разу у Дніпрі. Як діти у 80-ті гуляли взимку (фото)